Zerwij, dodaj miód i gotuj 3 minuty. Lawendowy eliksir na zdrowie
Oprac.: Natalia Grygny
Obficie pachnie, a do ogrodu wprowadza romantyczny klimat. Lawendę można też zastosować w nieco inny sposób. Ogrodowa piękność jest również eliksirem dla naszego zdrowia – z jej kwiatów przygotujesz pyszny syrop. Mikstura jest nie tylko pysznym dodatkiem do herbaty czy lemoniady, ale ma również cenne dla nas właściwości.
Spis treści:
Lawenda to jedna z najpiękniejszych ozdób naszych ogrodów. Wielu z nas ceni ją nie tylko za wygląd, ale również charakterystyczny zapach. Roślina ma szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jej właściwości doceniali już starożytni Rzymianie, którzy stosowali ją w trakcie kąpieli do aromatyzowania wody. Z kolei Egipcjanie wierzyli w jej magiczną moc i umieszczali ją w rękach zmarłego podczas pochówku.
Właściwości lawendy
Obecnie, właściwości lawendy są cenione w farmakoterapii bezsenności, stresu, leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Roślina zmniejsza również dolegliwości bólowe w chorobach reumatycznych. Do tego wspomaga procesy gojenia i regenerację naskórka. Można powiedzieć, że lawenda to prawdziwa roślina-orkiestra, ponieważ znajduje zastosowanie również w kuchni, m.in. jako dodatek do sałatek, deserów i niektórych potraw.
Zerwij, dodaj miód i gotuj 3 minuty. Lawendowy eliksir na zdrowie
Zobacz również:
- Turbo spalający tłuszcz trening. Do sylwestra będziesz jak igła
- Nie kopci tak jak tradycyjny kominek, a dodaje niezwykłego uroku. Jak działa biokominek i czy jest bezpieczny?
- 500 plus dla seniora w małżeństwie. Kto może liczyć na pieniądze?
- Wystarczy dodać do doniczki. Skrzydłokwiat w mig wypuści kwiaty
Z kwiatów lawendy można również przygotować wyśmienity syrop. Mikstura jest pełna cennych dla zdrowia właściwości. Kwiaty są bogate w olejek eteryczny i m.in. garbniki, flawonoidy, sole mineralne i kwasy organiczne. Lawenda zadziała na nas kojąco w stresujących sytuacjach, dlatego warto po nią sięgać, by się wyciszyć i zrelaksować. Oprócz tego ułatwia zasypianie, łagodzi bóle głowy i działa bakteriobójczo.
Syrop lawendowy można dodać do letniej lemoniady, herbaty, a nawet... kawy. To jednak wersja dla tych, którzy lubią tego typu "kawowe eksperymenty" i charakterystyczny smak lawendy.
Prezentujemy prosty przepis na syrop z lawendy z dodatkiem miodu.
Przepis na syrop z lawendy
Składniki:
- szklanka świeżych lub suszonych kwiatów lawendy,
- 5 łyżek miodu,
- limonka,
- szklanka cukru,
- litr wody.
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj wodę i dodaj do niej cukier. Gdy się rozpuści, dodaj kwiaty lawendy i 5 łyżek miodu. Całość gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Dolej wyciśnięty z limonki sok i gotuj jeszcze przez ok. 4 minuty. Następnie odcedź powstały syrop i przelej do słoiczka. Szczelnie zakręć i na moment odwróć do góry nogami.
***