Reklama

Zerwij, dodaj miód i gotuj 3 minuty. Lawendowy eliksir na zdrowie

Obficie pachnie, a do ogrodu wprowadza romantyczny klimat. Lawendę można też zastosować w nieco inny sposób. Ogrodowa piękność jest również eliksirem dla naszego zdrowia – z jej kwiatów przygotujesz pyszny syrop. Mikstura jest nie tylko pysznym dodatkiem do herbaty czy lemoniady, ale ma również cenne dla nas właściwości.

Lawenda to jedna z najpiękniejszych ozdób naszych ogrodów. Wielu z nas ceni ją nie tylko za wygląd, ale również charakterystyczny zapach. Roślina ma szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce.  Jej właściwości doceniali już starożytni Rzymianie, którzy stosowali ją w trakcie kąpieli do aromatyzowania wody. Z kolei Egipcjanie wierzyli w jej magiczną moc i umieszczali ją w rękach zmarłego podczas pochówku.  

Zobacz też: Napar z lawendy - napój, który odpręża i koi zmysły

Reklama

Właściwości lawendy

Obecnie, właściwości lawendy są cenione w farmakoterapii bezsenności, stresu, leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Roślina zmniejsza również dolegliwości bólowe w chorobach reumatycznych. Do tego wspomaga procesy gojenia i regenerację naskórka. Można powiedzieć, że lawenda to prawdziwa roślina-orkiestra, ponieważ znajduje zastosowanie również w kuchni, m.in. jako dodatek do sałatek, deserów i niektórych potraw.

Zobacz też: Nakarm ogrodową piękność jednym składnikiem. Lawenda będzie kwitła przez całe lato

Zerwij, dodaj miód i gotuj 3 minuty. Lawendowy eliksir na zdrowie

Z kwiatów lawendy można również przygotować wyśmienity syrop. Mikstura jest pełna cennych dla zdrowia właściwości. Kwiaty są bogate w olejek eteryczny i m.in. garbniki, flawonoidy, sole mineralne i kwasy organiczne. Lawenda zadziała na nas kojąco w stresujących sytuacjach, dlatego warto po nią sięgać, by się wyciszyć i zrelaksować. Oprócz tego ułatwia zasypianie, łagodzi bóle głowy i działa bakteriobójczo.

Syrop lawendowy można dodać do letniej lemoniady, herbaty, a nawet... kawy. To jednak wersja dla tych, którzy lubią tego typu "kawowe eksperymenty" i charakterystyczny smak lawendy.

Prezentujemy prosty przepis na syrop z lawendy z dodatkiem miodu.

Zobacz też: Lawenda - nie tylko na spokojny sen. Wypróbuj napar, olejek lub nalewkę

Przepis na syrop z lawendy

Składniki:

  • szklanka świeżych lub suszonych kwiatów lawendy,
  • 5 łyżek miodu,
  • limonka,
  • szklanka cukru,
  • litr wody.

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj wodę i dodaj do niej cukier. Gdy się rozpuści, dodaj kwiaty lawendy i 5 łyżek miodu. Całość gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Dolej wyciśnięty z limonki sok i gotuj jeszcze przez ok. 4 minuty. Następnie odcedź powstały syrop i przelej do słoiczka. Szczelnie zakręć i na moment odwróć do góry nogami.

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lawenda

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy