Napar z lawendy - napój, który odpręża i koi zmysły
Napar z lawendy wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, kolorem oraz aromatem. Pomaga uwolnić się od stresu i zrelaksować po ciężkim dniu. Lawenda posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Jak przyrządzić ten kojący napój? Kto powinien go pić?
Lawenda to wieloletnia roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Charakterystyczne, kwitnące na fioletowo pola przyciągają wzrok i roztaczają wokół intensywny, przyjemny zapach.
Krzewinki te są chętnie wybierane jako dekoracja ogrodu, tarasu oraz mieszkania. Walory estetycznie nie są jednak ich jedyną zaletą. Lawenda pozytywnie wpływa na nasze zdrowie oraz samopoczucie.
Napój ten przyrządza się z suszonych kwiatów lawendy, które są bogatym źródłem soli mineralnych, kwasów organicznych i przeciwutleniaczy.
Eteryczny olejek lawendowy posiada wiele cennych właściwości. Działa antyseptycznie, bakteriobójczo, przeciwskurczowo i kojąco. Sprawia to, że napar z lawendy polecany jest w przypadku utrzymującego się stresu, zmęczenia czy napięcia kumulującego się w różnych częściach ciała.
Napar z kwiatów lawendy pozwala się zrelaksować i wyciszyć, dodaje również energii. Ponadto:
- rozluźnia mięśnie
- zmniejsza bóle menstruacyjne wywołane skurczami
- ułatwia zasypianie
- zmniejsza dolegliwości związane z zapaleniem pęcherza moczowego
- przyspiesza perystaltykę jelit i trawienie
Właściwości zdrowotne lawendy sprawiają, że po przyrządzony na jej bazie napój szczególnie chętnie sięgają kobiety. Jest on jednak przeznaczony dla wszystkich osób szukających relaksu i wyciszenia. Już jedna filiżanka pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie.
Wykonanie naparu z lawendy jest bardzo proste. Można przygotować go z gotowego, kupionego w sklepie suszu lub z własnych zbiorów (lawenda kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia, jest to więc dobry czas na zebranie i ususzenie kwiatów).
Aby przygotować aromatyczną herbatę wystarczy pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez kilka minut.
Napój doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dla wzbogacenia smaku można do niego dodać kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę miodu.
W gorące dni chętniej niż ciepłą herbatę wybieramy orzeźwiające, zimne napoje. Ciekawą propozycją jest lemoniada z lawendy.
Aby ją przygotować, do tradycyjnej wody z cytryną i miętą dodajemy ostudzony napar, dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Lawendowa lemoniada nabierze wyjątkowego wyglądu, gdy dodamy do niej kilka świeżych, fioletowych kwiatów.
Ta wyjątkowa roślina jest niezastąpiona również w kosmetyce. Zawarty w niej olejek eteryczny ma właściwości bakteriobójcze i przeciwstarzeniowe. Lawenda jest więc sprzymierzeńcem cery trądzikowej, przetłuszczającej się i problematycznej - ostudzony napar może posłużyć jako naturalny, łagodzący podrażnienia i pochłaniający nadmiar sebum tonik.
Napar z lawendy sprawdzi się także do pielęgnacji skóry głowy. Jest on szczególnie polecany osobom o przetłuszczających się włosach.
Napar z lawendy dodany do kąpieli pomaga natomiast się zrelaksować, ponieważ działa odprężająco.
Mimo wielu pozytywnych właściwości herbata z lawendy nie jest przeznaczona dla każdego. Nie powinny jej pić osoby cierpiące na stany zapalne żołądka czy wątroby. Niektórzy lekarze nie zalecają również spożywania go w pierwszym trymestrze ciąży i podczas laktacji.
Warto również pamiętać, że lawenda może uczulać. Zdarza się to raczej rzadko, lecz niektóre osoby są nadwrażliwe na jej intensywny zapach.
Czytaj również:
Soda oczyszczona - jak stosować ją na rany, bąble i opuchliznę?
Zachwyca smakiem i właściwościami. Nalewka z agrestu
Orzeźwiająca lemoniada z chabrów na upalne dni
Zobacz także: