Zioła ze sklepu: Jak je pielęgnować?
Bazylia, rozmaryn czy tymianek, kupione w markecie, szybko więdną i marnieją. Ale wcale nie musi tak być!
Trzeba je szybko przesadzić
I to najlepiej od razu po przyniesieniu do domu. Sklepowe zioła rosną niemal w czystym torfie – w domowych warunkach to podłoże zbyt lekkie i podatne na przesuszenie.
Jaka doniczka i ziemia?
Naczynie powinno być nieco większe od sklepowego. Bazylia, majeranek, tymianek mogą mieć płytką doniczkę - ok. 12 cm, estragon, rozmaryn czy melisa potrzebują naczynia o głębokości ok. 20 cm, bo mają długie korzenie. Na dno wsypujemy warstwę żwirku lub potłuczonych doniczek. Możemy użyć zwykłej ziemi doniczkowej. Unikajmy jednak tzw. Ziemi do kwiatów - często jest zasilona sztucznymi nawozami.
Gdzie stawiamy?
Wbrew obiegowym opiniom zioła nie powinny mieć dużo słońca, bo pod jego wpływem kwitną - listki usychają, a cała siła rośliny "idzie" w kwiaty. Dlatego nie stawiajmy ich na parapecie od południa - wystarczy im godzina słońca dziennie.
Jak podlewamy?
Nadaje się każda woda, ale odstana (najlepiej na stałe trzymać wodę do podlewania np. w butelce po wodzie mineralnej). Świetnie sprawdza się też deszczówka i woda ze stopionego śniegu. Zioła podlewamy obficie, co 2-3 dni (gdy ziemia jest całkiem sucha, ale jeszcze nie pęka). Po 30 minutach wylewamy nadmiar z podstawki.
Jak nawozić?
Przesadzone do dobrej ziemi przez kilka tygodni nie potrzebują nawożenia. Jeśli po jakimś czasie listki bledną, warto je dokarmić, np. pokruszonymi skorupkami jajek lub biohumusem (w sklepie ogrodniczym, ok. 8 zł/1 l).
Uwaga! Nie używajmy nawozów do kwiatów, ponieważ zawierają sztuczne nawozy, które przenikają do ziół.
Dobre rady
Miętę sadź osobno, bo szybko rośnie i może zdominować inne zioła. Natomiast resztę ziół możesz posadzić w jednej dużej i dosyć głębokiej doniczce - wygląda to bardzo dekoracyjnie.
Nie obcinaj ziół tuż przy podłożu! Zawsze zostaw ok. 6-centymetrowy odcinek łodyżki nad ziemią.
Listki zrywaj z samej góry rośliny, nawet jeśli są malutkie. Zioła będą szybciej i dorodniej rosły. Na łodydze powinny pozostać przynajmniej dwa listki.
Nie pozwól ziołom zakwitnąć! Jeśli już pojawią się zalążki kwiatów, natychmiast je zerwij, by roślina skupiła się tylko na produkcji liści.
Często oglądaj rośliny i usuwaj suche liście i gałązki. Sprawdzaj też, czy nie pojawiły się na nich plamki chorobowe, pleśń czy objawy gnicia. Jeśli tak, oderwij zarażoną część. Niestety, raz zaatakowanej rośliny zwykle nie udaje się uratować i trzeba ją wyrzucić.