Zmieszaj z wodą. Bez trudu wyczyścisz przypalony spód patelni

Przypalona patelnia to zmora wielu pań domu, niestety dość często powtarzająca się. Czarny spód patelni wygląda niekorzystnie, a bezużyteczne naczynie ląduje głęboko w kuchennej szafce. Dzięki zastosowaniu domowych patentów, bez trudu możesz przywrócić dawny wygląd ulubionej patelni. Wykorzystaj do tego domowe środki, które masz pod ręką. Jak doczyścić spód patelni? Dowiesz się z tego artykułu.

Do wyszorowania spodu patelni najlepiej użyć domowych środków czystości
Do wyszorowania spodu patelni najlepiej użyć domowych środków czystości123RF/PICSEL

Jak wyczyścić przypalony spód patelni?

By wyczyścić spód patelni, możesz wykorzystać środki, które masz pod ręką. Często panie domu sięgają po lekko żrącą sodę oczyszczoną czy ocet. W przypadku większych zabrudzeń koniecznością okazuje się zastosowanie chemicznych preparatów. Trzeba na nie uważać, gdyż mogą zniszczyć delikatną powłokę naczynia. Pamiętaj, by patelnię myć ręcznie, ponieważ w zmywarce powłoka naczynia może ulec zniszczeniu. Woda nie powinna być zbyt gorąca, a gąbka mieć delikatną strukturę. W sklepach dostępne są myjki o różnym poziomie twardości. Podczas smażenia na patelni najlepiej używać drewnianych lub silikonowych przyborów.

Sprawdzony sposób na mycie przypalonego naczynia

Przypalony spód patelni wyczyścisz za pomocą sody oczyszczonej i wody utlenionej
Przypalony spód patelni wyczyścisz za pomocą sody oczyszczonej i wody utlenionej123RF/PICSEL

Jednym ze sprawdzonych sposobów na szorowanie przypalonej patelni, jest wykorzystanie sody oczyszczonej i wody utlenionej.

  • Do niewielkiego naczynia nalej ciepłej wody i dodaj sodę oczyszczoną oraz wodę utlenioną (proporcje 2:1:1). Wszystko dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję.
  • Patelnię przepłucz pod bieżącą wodą i nanieś na jej spód mieszankę. Pokryj w całości zabrudzoną powierzchnię.
  • Całość pozostaw na około pół godziny, by zabrudzenie łatwiej zeszło.
  • Miękką gąbką zmyj mieszankę wraz z zabrudzeniem i dokładnie umyj naczynie. Jeśli to konieczne, czynność powtórz.

Jak nie dopuszczać do przypalenia spodu patelni?

By podobne sytuacje nie miały miejsca nigdy więcej, warto pamiętać o kilku zasadach. Zawsze po smażeniu umyj dokładnie patelnię. Ważne jest, aby odczekać kilka minut, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury. Może to powodować odkształcenie naczynia lub odprysk powłoki patelni, która będzie nadawać się wyłączenie do kosza. Najbardziej narażone na uszkodzenia są patelnie teflonowe i ceramiczne. Jeśli szukasz bardziej odpornego materiału, wybierz te wykonane ze stali nierdzewnej lub żeliwne.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas