Znajduje się w większości spiżarek. Nawet nie wiemy, że spowalnia starzenie
Gdy słyszymy o oregano, natychmiast na myśl przychodzą kulinarne możliwości wykorzystania przyprawy. Jest szczególnie popularna w kuchniach śródziemnomorskich, ale i na polskich stołach zdążyła się już zadomowić. Warto uświadomić sobie, że roślina znana także pod nazwą lebiodka pospolita, od wieków stosowana była w medycynie naturalnej, a nasi przodkowie wierzyli w jej ochronne moce. Zapoznaj się z leczniczymi właściwościami oregano.
Spis treści:
Tego o oregano mogłeś nie wiedzieć
Przyprawa doskonale pasuje do zup, dań makaronowych albo kultowej włoskiej pizzy. Nietrudno znaleźć ją w sklepach, dlatego podejrzewamy, że zapas znajduje się w większości domów. Oregano ma lekko korzenny i cierpki smak oraz wyrazisty aromat. Nadaje interesujący charakter nawet mdłym potrawom, więc staje się kołem ratunkowym dla niejednego kucharza.
Warto wiedzieć, że dawne, średniowieczne wierzenia widziały w oregano sposób na ochronę domu przed złymi mocami. Z kolei w starożytnym Egipcie gałązki oregano wplatano do wieńców podczas obrządków ku czci dawnych bóstw.
Co w oregano piszczy?
Przyprawa bywa nazywana także dzikim majerankiem. Smak i aromat to jedno, ale oregano to skarbnica cennych dla zdrowia składników. W drobnych, zielonych listkach zawiera witaminy A, C, E i K, a także minerały takie jak żelazo, magnez, wapń i mangan.
Jednymi z najważniejszych składników oregano są przeciwutleniacze. Roślina zawiera związki fenolowe, które cechują się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Pomagają neutralizować wolne rodniki, których obecność może prowadzić do uszkodzenia komórek, przyspieszenia procesów starzenia oraz rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów.
Właściwości przeciwzapalne i wsparcie układu odpornościowego
Dlaczego warto spożywać oregano? Przyprawa charakteryzuje się również działaniem przeciwzapalnym. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz innych związków wspomagających układ odpornościowy, oregano może pomóc w walce z infekcjami. Już w czasach, kiedy tryumfy święciła medycyna naturalna, roślinę postrzegano jako naturalny środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy (choć zapewne nie używano tych terminów), sprzyjający walce z przeziębieniami i problemami na tle układu oddechowego, np. zapaleniu oskrzeli i migdałków.
Oregano to sprzymierzeniec trawienia
Często podkreśla się zawartość błonnika w lebiodce pospolitej. Uznawana jest więc za jedno z najlepszych ziół sprzyjających układowi pokarmowemu. Składniki zawarte w oregano stymulują wydzielanie żółci, przez co organizm lepiej radzi sobie nawet z ciężkostrawnymi i tłustymi potrawami. Przeciwbakteryjne właściwości przyprawy mogą pomagać także w walce z bakteriami wywołującymi problemy żołądkowe.
Jak włączyć oregano do diety?
Biorąc pod uwagę liczne właściwości zdrowotne oregano, warto spożywać je regularnie i nie używać go wyłącznie do przyprawienia domowej pizzy.
- Oregano świetnie komponuje się z różnymi daniami. Można dodawać je do sosów, mięs, ryb, sałatek, zup i serów. Intensywny smak wzbogaci każdą potrawę.
- Napar z oregano może być spożywany jako herbata. Wspomaga trawienie i działa relaksująco.
- Ciekawym zastosowaniem cechuje się olejek z oregano. Można go spożywać, wlewając kilka kropel do porcji wody lub dodając do posiłków.