2500 lat doświadczenia. Co warto wiedzieć o winach z Chorwacji?
Delektowanie się świetnej jakości winami z Chorwacji jest samo w sobie niezapomnianym przeżyciem. Dla każdego, kto ceni sobie ten napój, powinno stać się obowiązkowym punktem pobytu.
Partnerem publikacji jest Chorwacka Wspólnota Turystyczna
Popularność, jaką przez wieki zyskiwała winna latorośl w kolejnych rejonach świata, znajduje odbicie w micie opowiadającym o wojnach prowadzonych przez Dionizosa. Pod wpływem szaleństwa sprowadzonego przez Herę, wyruszył ze swym wojskiem na podbój krajów leżących nad Adriatykiem i Morzem Śródziemnym. Tak, wedle tego podania, ponad 2500 lat temu ta roślina trafiła w rejony dzisiejszej Chorwacji, gdzie powitali ją pracowici rolnicy i znakomity dla zakładania winnic klimat.
Regiony nadmorskie i śródlądowe rozdzielone są Górami Dynarskimi. Zależnie od tego, w jakiej części kraju i jakiego gatunku wino będziemy smakować, poznamy i zachwycimy się odmiennymi tradycjami uprawy i produkcji, klimatem, smakami i aromatami. Wybór jest ogromny, dlatego też podpowiadamy, jakie szczepy powinny obowiązkowo znaleźć się w "prywatnej karcie win", w których warto się rozsmakować.
Chorwackie wina czerwone
Słoneczne południowe stoki Półwyspu Pelješac obsiane są winnicami specjalizującymi się w hodowli niezwykle popularnego w tym regionie szczepu winorośli Plavac Mali, krewniaka równie znanego Zinfandela. Wina tego gatunku kuszą nas nie tylko intensywnym smakiem, ale i nutami wiśni, czereśni, śliwki, jeżyn, a gdy wino powstaje z dojrzałych gron, również aromatem fig. W rejonie zachodniej Istrii entuzjaści win kryjących w swoim bukiecie aromaty śliwek i jeżyn z przyjemnością rozsmakują się w szczepie Teran. Jest to jedna z najbardziej kwasowych odmian czerwonych na świecie, aczkolwiek z czasem wina te dążą do coraz większej równowagi smakowej.
Chorwackie wina białe
Chorwacja słynie z produkcji białych win gatunku Graševina, popularnym zwłaszcza w rejonach kontynentalnych. Graševina fermentuje w postać wytrawną, lekką i orzeźwiającą, z nutami owocowymi, kwiatowymi i ziołowymi. To doskonały wybór nie tylko na wieczór, ale i do obiadu.
Aromaty owoców tropikalnych, gruszek, jabłek, brzoskwini i moreli odnajdziemy za to w winach szczepu Malvazija Istarska, najbardziej rozpowszechnionym w rejonie Istrii i na północnym wybrzeżu Dalmacji.
Turyści odwiedzający dalmatyńską wyspę Korčula, zwłaszcza ci, którym niestraszna odrobina goryczy w winnym bukiecie, będą zachwyceni winami Grk, które są wizytówką tego miejsca. W języku chorwackim słowo "grk" oznacza właśnie gorycz, ale w winach tej odmiany nie brakuje też cytrusowego aromatu cytryn i pomarańczy, połączonych z charakterystyczną kwaskowością. Na Korčuli równie popularnym białym winem jest Pošip, które kryje w sobie nuty miodu, moreli i cytryny.
Gdy omówiliśmy już wina szczepu Grk, możemy płynnie przejść do Krk. Tak właśnie nazywa się wyspa znana z winnic obsadzonych szczepem Žlahtina. Z niego powstają wina wytrawne, lekkie i orzeźwiające o wyraźnym aromacie cytryny, limonki i grejpfruta, do czego dochodzi delikatna słona nuta, tak bardzo na miejscu w tym morskim krajobrazie.
Inne wyspiarskie odmiany winorośli, o których koniecznie trzeba wspomnieć, to Vugava uprawiana głównie na wyspie Vis i pochodząca z wyspy Hvar Bogdanuša.
Jeśli chcemy w pełni poznać to, co ma najlepszego do zaoferowania, z pewnością nie powinniśmy zaniedbać podróży po niepowtarzalnej winiarskiej tradycji tego kraju, która swoimi korzeniami sięga starożytności.
Partnerem publikacji jest Chorwacka Wspólnota Turystyczna