Dania, których musisz spróbować będąc w Chorwacji
Partnerem publikacji jest Chorwacka Wspólnota Turystyczna
Podczas urlopu w Chorwacji grzechem byłoby nie skorzystać z bogatej oferty wielokulturowej kuchni tego kraju. Jak w barwnej tkaninie, splata ona bowiem wątki greckie, rzymskie, słowiańskie, węgierskie, tureckie, a nawet wiedeńskie. Prócz tej różnorodności kulturowej, kuchnia chorwacka oferuje też specjały lokalne. W każdym regionie Chorwacji możemy spróbować dań charakterystycznych tylko dla tego obszaru i często wpisanych do europejskich rejestrów chroniących prawnie niepowtarzalnych wiktuałów.
Jeśli więc w czasie zwiedzania zasiedzimy się w konobie, a kolejne muzeum mamy "niezaliczone" - nie miejmy wyrzutów sumienia i koniecznie spróbujmy tam tradycyjnych chorwackich dań, gdyż jest to ważna część programu kulturalnego!
Biesiady nad Adriatykiem
Chorwackie wybrzeże słynie z kuchni śródziemnomorskiej opartej na rybach i owocach morza. Podaje się tu przede wszystkim dania przygotowane ze świeżych małż, kalmarów i krewetek z dodatkiem ziół, oliwy i domowego wina, a także świeżo ułowione ryby z grilla. Warto pamiętać, że chorwacka dieta śródziemnomorska została wpisana na Listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
· Buzara
Na buzaru to grupa dań, które łączy sposób ich przygotowania. Owoce morza duszone są w sosie z białego wina, oliwy, czosnku i natki pietruszki. Tak przygotowywane są krewetki, škampi na buzaru, lub małże, dagnje na buzaru lub po prostu školjke na buzaru.
Oliwa z oliwek
Nie każdy o tym wie, ale oliwa i wino to podstawowe składniki wykorzystywane w kuchni chorwackiej.
Prawie każde gospodarstwo produkuje swoją oliwę i wino zarówno na sprzedaż, jak i własne potrzeby. Istnieje wiele gatunków oliwek, z których pozyskuje się różne smaki. Warto zwrócić uwagę, że oliwa tłoczona jest na wiele sposobów. Efektem są różnice w jej smaku - od łagodnego, z owocowym posmakiem po wyrazisty i wytrawny.
· Peka
Peka nie jest właściwie daniem, ale oryginalnym sposobem przygotowywania potraw. Mięso obłożone warzywami pieczone jest na otwartym ogniu pod przykryciem w kształcie kopuły, przypominającej pokrywę brytfanny, na którą narzuca się warstwę gorącego popiołu. Na dania ispod peke nadają się też ryby i owoce morza, smaczne są też wersje z samymi warzywami. Choć najbardziej rozpowszechniona jest w rejonie Dalmacji, to znana jest każdemu Chorwatowi, a przepisy na pekę przekazywane są tutaj z pokolenia na pokolenie.
· Gregada
Podobnie jak potrawy ispod peke, gregada to danie typowe dla Dalmacji. Przygotowuje się ją z ryb i ziemniaków duszonych w kociołku. Gregada trafiła do Dalmacji już około 2 tys. lat temu dzięki starożytnym Grekom. Rzecz jasna wówczas do jej przygotowania nie używano ziemniaków, lecz chleba.
Kulinarne tajemnice interioru
Kontynentalna część Chorwacji słynie w wysokiej jakości mięs produkowanych w lokalnych gospodarstwach, warzyw, a szczególnie ziemniaków, których jedna z odmian - ziemniaki z regionu Lika (lički krumpir) - wpisana jest do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Tutaj jada się również drób, dziczyznę, a także ryby słodkowodne.
Čobanac
To danie popularne jest w rejonie Slawonii. Składa się kilku gatunków mięs jak wieprzowina, wołowina i dziczyzna przekładanych świeżymi warzywami. Wszystkie składniki dusi się przez wiele godzin w kociołku nad otwartym ogniem. Ze Slawonii pochodzi też duszona, nadziewana papryka znana jako fiš paprikaš i przysmak, który docenią wegetarianie - sataraš, czyli duszone warzywa.
Ogulinska masnica
Ogulinska masnica to drożdżowe ciasto nadziewane farszem z cebuli, jajek i słoniny znane przede wszystkim w rejonach Lika i Gorski Kotar. Najsmaczniejsza jest ta podawana prosto z pieca. Również w piecu przyrządza się Ličke police, pieczone ziemniaki, podawane z lokalnym serem škripavac.
Kotlovina
Jeśli odwiedzimy okolice Zagrzebia, warto skosztować kotloviny. To danie przygotowywane jest w ciekawy sposób: na dużej beczce stawia się bardzo szerokie patelnie, czasem o średnicy nawet dwóch metrów, w których smaży się, a następnie dusi różne rodzaje mięs. Sekret smaku tego dania tkwi w powolnym gotowaniu i dodatku domowego wina. Kotlovine zazwyczaj przygotowuje się na rodzinnych i towarzyskich spotkaniach.
W poszukiwaniu kulinarnych doznań
Spróbować chorwackiej kuchni możemy u naszego gospodarza, jeśli zatrzymamy się w agroturystyce. Chorwaci są bardzo gościnni i chętnie częstują gości tym, co sami produkują w swoim gospodarstwie i gotują w kuchni. Innym sprawdzonym pomysłem jest wizyta w lokalnej chorwackiej restauracji, czy w konobach. Wybierzmy jednak koniecznie tę, w której stołują się lokalni mieszkańcy.
Odwiedzić możemy Festiwal Makaronu, który odbywa się w lipcu w Žminju, albo Dni Trufli we wrześniu w miejscowości Buzet. Ważnym wydarzeniem są też Dni Oliwy. Takie wydarzenia odbywają się w Chorwacji przez cały rok, a restauratorzy i lokalni producenci zawsze starają się oczarować gości swoją ofertą.
Partnerem publikacji jest Chorwacka Wspólnota Turystyczna