Na którą dietę sokową postawić, aby zyskać najlepsze rezultaty?
Lepsze samopoczucie, mniejszy obwód w talii, piękna skóra, włosy i paznokcie – to wszystko czeka nas, gdy zaczniemy pić soki z owoców i warzyw. Warto robić to codziennie, a raz na jakiś czas przeprowadzić detoks organizmu. Która z popularnych diet przynosi najlepsze efekty?
Dieta z wyciskanych warzyw i owoców
Soki owocowe i warzywne przynoszą mnóstwo korzyści dla zdrowia pod warunkiem jednak, że nie są produktem wysokoprzetworzonym. Niestety pasteryzacja niszczy witaminy wrażliwe na wysoką temperaturę. Najlepszym rozwiązaniem jest wyciskanie świeżych soków. Idealnie sprawdzi się w tej roli wolnoobrotowa wyciskarka Philips, która pozwala wycisnąć do 80 proc. zawartości owoców, warzyw, liści czy orzechów. Soki warto na stałe wprowadzić do swojej diety, na przykład rozpoczynając od nich dzień. Sprzęt doskonale radzi sobie z gniazdem nasiennym, szypułką czy skórką, większości owoców i warzyw nie trzeba obierać ani przekrawać - wystarczy umyć i wrzucić do otworu. To ogromna oszczędność czasu. By uzupełnić żelazo i witaminę A wyciśnijmy sok z marchewki, buraków, selera naciowego i pietruszki, jeśli chcemy wzmocnić organizm w sezonie przeziębień, postawmy na: grejpfrut, cytrynę, pomarańczę, nać pietruszki i czarne porzeczki, a gdy zależy nam na soku z dużą zawartością antyoksydantów, sięgnijmy po jarmuż, aronię, czerwone grejpfruty i arbuzy.
Dieta cytrynowa
Dieta trwa 12 dni i polega na piciu 2,5 l lemoniady dziennie. Dla podkręcenia metabolizmu można dodać odrobinę imbiru i pieprzu cayenne oraz syropu klonowego, gdy odczujemy spadek energii. Nie wolno nic innego jeść ani pić. Zwolennicy diety twierdzą, że nie tylko odchudza, ale również oczyszcza. Ma również pomagać w leczeniu niektórych chorób, m.in. reumatyzmu, dny moczanowej oraz w pozbyciu się kamieni żółciowych czy nerkowych. Lekarze jednak ostrzegają przed skutkami niedożywienia. Restrykcyjną dietę można zmodyfikować i pić sok z cytryny zaraz po przebudzeniu oraz pół godziny przed każdym posiłkiem. Dzięki temu oczyścimy organizm i wzmocnimy odporność.
Soki sezonowe
Niektórzy twierdzą, że powinniśmy spożywać jedynie te owoce i warzywa, które rosną w naszej strefie klimatycznej. Zwolennicy tej teorii zachęcają do spożywania soków sezonowych: latem z truskawek, malin i jeżyn, na jesień z jabłek, gruszek i śliwek, zimą z marchewki i buraka, a wiosną z pokrzywy, rabarbaru, selera naciowego czy szpinaku. Jak przyrządzić soki w sezonie przeziębień? Postawmy na produkty o dużej zawartości witaminy C (pamiętajmy jednak, że ta dieta nie pozwala nam sięgnąć po cytrusy, które nie rosną w Polsce) i cynku, właściwościach rozgrzewających i przeciwzapalnych. Możemy sięgnąć po nać pietruszki, owoce czarnego bzu, dzikiej róży czy aronii. Duże ilości cynku znajdziemy w pietruszce, ale i w pomidorach. Do takiego soku możemy jeszcze dodać jarmuż, brukselkę czy brokuły (również bogate w ten wzmacniający odporność pierwiastek). Idealnie sprawdzi się wyciskarka wolnoobrotowa marki Philips, która radzi sobie nawet z najtwardszymi warzywami. Gdy dopadnie nas grypa, najlepiej sięgnąć po sok malinowy, jeśli jednak nie przygotowaliśmy przetworów na zimę lub chcemy ściśle trzymać się zasad diety, możemy zdecydować się na inne produkty rozgrzewające. Doskonale sprawdzi się jarmuż, pietruszka i winogrona. Do soków warzywnych możemy dodać czosnku.
Artykuł powstał we współpracy z marką Philips.