Sernik kawowo-waniliowy
Pyszny i aromatyczny sernik
Składniki:
Spód
- 10 dag maślanych herbatników
- 5 dag krakersów
- 5 łyżek masła
- Łyżeczka cynamonu
Masa serowa
- 75 dag twarogu półtłustego
- 35 dag serka mascarpone
- 14 dag gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- czubata szkl. cukru
- 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
- laska wanilii
- 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
Polewa
- 5 dag mlecznej czekolady
- 6 dag gorzkiej czekolady
- 1/4 szkl. śmietanki 30 proc.
Przygotowanie:
1. Herbatniki i krakersy zmiksuj, wymieszaj z cynamonem. Rozpuść masło i połącz z ciastkami. Tą masą wylep dno tortownicy (23 cm średnicy). Piecz ok. 12 min w temp. 180°C.
2. Czekoladę rozpuść na parze, dodaj kawę i ostudź. Twaróg zmiel, dodaj mascarpone, cukier, jajka i mąkę kukurydzianą. Dodaj nasiona wanilii i śmietanę. Połącz z ostudzoną czekoladą, wylej na podpieczony spód. Piecz godzinę w temp. 180°C. Ostudź w uchylonym piekarniku przez 1 i 1/2 godz.
3. Czekolady rozdrobnij, dodaj śmietankę, podgrzej na parze. Gęstniejącą polewę rozprowadź na serniku.