Reklama
Żyj świadomie

Recykling i upcykling w kuchni: Jak mniej marnować i więcej oszczędzać?

Przypadający na 22 kwietnia Światowy Dzień Ziemi to doskonała okazja do rozważenia swojego wpływu na środowisko naturalne oraz wprowadzenia do codziennego życia kilku ekologicznych nawyków, które dodatkowo pozytywnie przełożą się na nasze finanse. Wiele takich zmian możemy zaprowadzić w naszej kuchni.

Poza niewątpliwą wartością ekologiczną, unikanie marnowania żywności i surowców niesie ze sobą także benefity ekonomiczne. Ponadto, przekąski przygotowane ze składników, które zazwyczaj wyrzucamy mogą być elementem wsparcia zdrowszej diety oraz zapobiegać sięganiu po mniej odżywcze i bardziej przetworzone przekąski

Przetwórz resztki w coś pysznego

Wiele pozostałości po produktach spożywczych, takie jak liście i skórki warzyw czy owoców uznajemy za odpadki i bez skrupułów wyrzucamy. Okazuje się jednak, że możemy przyrządzić z nich pyszne potrawy czy przekąski.

Reklama

Przykładem są obierki po warzywach. Z tych, które zostały nam po obieraniu ziemniaków czy marchewki z powodzeniem możemy zrobić chrupiące domowe chipsy. Należy jedynie zadbać, aby zostały one porządnie umyte, natrzeć je oliwą oraz przyprawami i wstawić do piekarnika. Najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia innej potrawy, dzięki czemu zaoszczędzimy na energii. Na chipsy nadają się także liście kalafiora.

Liście innych warzyw także możemy wykorzystać. Zielone części rzodkiewki to świetny dodatek do sałatek lub baza do nieco pikantnego, szczypiącego w język pesto. Wystarczy zblendować je razem z oliwą oraz dodatkami takimi jak nasiona słonecznika oraz wykorzystać jako dip lub sos do spaghetti.

Czerstwe pieczywo, o ile oczywiście nie jest spleśniałe, z powodzeniem może stać się bułką tartą. Jeśli pokroimy je na kawałki i podsmażymy na patelni z oliwą, a następnie zamkniemy w słoiku, przez kilka tygodni będziemy mieć zapas grzanek do sałatek i zup.

- Pozostałości, które zazwyczaj uznajemy za odpadki, mogą być bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Przykładowo, w skórce jabłka jest o wiele więcej witamin A i K, niż w samym owocu. W skórkach znajdziemy też ogromne ilości błonnika pokarmowego! Podobnie jest z liśćmi rzodkiewki, które bogate są w żelazo, fosfor i wapń. Mało znanym, a bardzo ciekawym wykorzystaniem odpadów są skorupki jaj - porządnie wyparzone i wyczyszczone, a następnie zmiksowane na pył, są świetnym źródłem wapnia! Taki proszek w niewielkich ilościach (około 1/4 skorupki na raz) można dodawać np. do sosów czy sałatek. Jedna skorupka to aż 2g wapnia, czyli dwa razy tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w diecie! Dlatego, zamiast wyrzucać, zdecydowanie warto wykorzystywać je w naszej kuchni - tłumaczy Natalia Dziok, dietetyczka i eksperta marki OneDayMore.

Jeśli z kolei w naszej kuchni pozostało kilka przejrzałych bananów, możemy przygotować z nich ciasteczka. Wystarczy dodać do nich musli lub owsiankę - ok. jednej szklanki na jednego dużego banana, a także ulubione dodatki, np. orzechy lub nasiona. Całość wystarczy upiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut i pyszna przekąska dla całej rodziny gotowa!

Naturalne wsparcie gospodarstwa domowego

Resztki i pozostałości, których nie możemy bądź nie chcemy wykorzystać do przygotowywania posiłków wciąż mogą nam się przysłużyć. Przykładowo, fusy z kawy świetnie sprawdzą się jako nawóz do roślin preferujących kwaśną glebę, takich jak drzewa iglaste. Możemy także wykorzystać je do domowego peelingu.

Ze skórek po owocach, np. jabłek czy pomarańczy, w łatwy sposób możemy zrobić domowy ocet, który przyda się, chociażby jako naturalny odkamieniacz. Wystarczy ciasno wypełnić nimi słoik, zalać wodą, dodać kilka łyżek cukru lub miodu, przykryć szczelnie gazą, aby nie wpadły do środka muszki i odstawić na dwa tygodnie w zacienione miejsce, mieszając raz na kilka dni. Po tym czasie płyn wystarczy odlać i można wykorzystać go podczas domowych porządków.

Pomysły na wykorzystanie niepotrzebnych opakowań

Warto pamiętać, że najbardziej obciążające dla środowiska są nie odpady organiczne, ale opakowania. Okazuje się jednak, że wiele z nich można wykorzystać w bardzo kreatywny sposób. Tuby po różnych produktach spożywczych, np. owsiankach czy granolach, możemy wykorzystać jako pojemniki na suchą żywność albo organizery na długopisy czy kredki. Opcją dla majsterkowiczów będzie także stworzenie z nich budek dla ptaków.

Jeśli kupujemy stale te same produkty, warto zorientować się, czy producent nie oferuje opakowań typu refill, które pozwalają na przesypywanie zawartości z mniej obciążającego dla środowiska opakowania, np. foliowego woreczka do wielorazowych opakowań.

Opakowania kartonowe, poza wykorzystaniem ich w domowym zaciszu lub wrzuceniem do kosza na odpady papierowe, możemy także przeznaczyć na kompost. Wytłoczki po jajach świetnie sprawdzą się jako rozsadniki dla roślin, które wystarczy rozciąć i wsadzić bezpośrednio do gleby lub doniczki.

Nawet jeśli sami nie planujemy ponownie wykorzystać opakowań po żywności, być może w naszym otoczeniu znajdą się osoby, dla których okażą się one przydatne. Mogą to być dzieci, które wykorzystają je w pracach plastycznych, pobliskie przedszkole lub lokalni artyści tworzący sztukę nowoczesną. W ostatnich latach ogromną popularność zdobyły grupy facebookowe o nazwie “Uwaga! Śmieciarka jedzie", gdzie mieszkańcy różnych miast oferują oddanie niepotrzebnych przedmiotów.

Zobacz również: 

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: ekologia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy