Reklama

Reklama

Pomysły na obiady w diecie oczyszczającej owocowo-warzywnej

Dieta oczyszczająca zakłada czasowe wykluczenie innych produktów poza owocami i warzywami (w tym również soli). To właśnie one zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a także błonnika, dlatego zaleca się jeść ich jak najwięcej i jak najczęściej. Dieta przynosi zauważalne rezultaty zarówno odchudzające, jak i właśnie detoksykacyjne. Jak przyrządzać obiady na podstawie tego najnowszego trendu żywieniowego?

Zupa warzywna

Składniki

  • 1 łyżka mieszanki suszonych warzyw bez soli
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 1 pęczek pietruszki

Reklama

Jarzyny umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zagotować 500 ml wody, dodać suszone oraz świeże warzywa. Gotować do miękkości. Całość zblendować na gładki krem i posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepiej wybrać sprzęt marki Philips, który zapewni idealną konsystencję, a dodatkowo jest wyposażony w specjalną osłonkę przeciwrozpryskową, która zapobiegnie pobrudzeniu kuchni nawet gdy blender pracuje z najwyższą prędkością.. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta, można rozrzedzić ją wodą.

Aksamitny krem z buraków

Składniki

  • 3 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 gałązka szczypiorku
  • 1 łyżka mieszanki suszonych warzyw bez soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Buraki, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Buraki piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Cebulę zeszklić na patelni, pod koniec dodać wyciśniętego lub pociętego w płatki czosnku. W garnku zagotować 750 ml wody z dodatkiem mieszanki suszonych warzyw, wrzucić pokrojone warzywa i podpieczone buraki oraz cebulę z czosnkiem. Gotować do miękkości. Całość zblendować na gładki krem i skropić sokiem z cytryny. Na talerzu przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

Składniki

  • 2 młode cukinie
  • 1 cebula
  • 1-2 pomidory
  • odrobina świeżej bazylii
  • 3 gałązki oregano (opcjonalnie)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Cukinie myjemy, wycieramy i odcinamy ich twarde końce. Przy pomocy urządzenia zoodler ścieramy je na tarczy do spaghetti. Do kielicha blendera wrzucamy pomidory, a także skrojoną na mniejsze kawałki cebulę, dodajemy czosnku i bazylii. Całość blendujemy na gładką masę, a następnie podsmażamy chwilę na patelni. Gorący sos przelewamy na zblanszowany makaron z cukinii i pozostawiamy na chwilę pod przykryciem. W tym czasie drobno siekamy świeże pietruszkę, bazylię i oregano. Gotową potrawę posypujemy zieleniną.          

Leczo warzywne

 

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 250 g domowego przecieru pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

Czosnek i cebulę pokroić i zeszklić w garnku z grubym dnem. Pokrojonego bakłażana upiec w wysokiej temperaturze. Pozostałe warzywa umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do garnka. Dodać zblendowane pomidory, odrobinę przecieru pomidorowego oraz przyprawy, a na koniec upieczonego (i pokrojonego) bakłażana. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.

Zupa pomidorowa z makaronem z marchewki

Składniki

  • 5 dużych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mieszanki suszonych warzyw bez soli (opcjonalnie)
  • 2-3 pomidorki koktajlowe

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić w garnku z grubym dnem. Pomidory pokroić w kostkę lub zblendować, dodać do garnka i chwilę podsmażyć. W oddzielnym rondelku zagotować 500 ml wody z dodatkiem suszonych warzyw. Gotowy bulion dolać do pomidorów, do smaku można dodać drobno pokrojoną bazylię. Gotować kolejne 15 minut. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć przy pomocy zoodlera na końcówce do cienkich wstążek. Następnie wiórki blanszować przez kilkanaście sekund. Ugotowaną zupę zblendować, na talerzu przyozdobić posiekanymi listkami bazylii, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i wstążkami z marchewki.

Burgery warzywne

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

2/3 kalafiora rozdrobnić na różyczki i ugotować do miękkości. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć do zeszklenia, dodać do kalafiora i zblendować. Pozostałą 1/3 kalafiora zetrzeć na tarce razem z marchewką i pietruszką. Wiórki zmieszać z masą, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz sproszkowaną paprykę. Uformować płaskie burgery i rozłożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.

Faszerowana cukinia

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • Kilka gałązek pietruszki
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku

Przekroić obydwie cukinie wzdłuż i wydrążyć środek. Miąższ posiekać w kostkę. Drobno pokroić pomidory, cebulę, czosnek, korzeń pietruszki i paprykę. Zeszklić cebulę i czosnek na patelni, dodać pokrojoną paprykę i pietruszkę oraz odłożony miąższ cukinii. Następnie dodać pomidory, oregano i sproszkowaną paprykę. Dusić pięć minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Nafaszerować cukinię i całość wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 15 minut. Gotowe danie posypać posiekaną pietruszką.

Artykuł powstał we współpracy z marką Philips.

materiały promocyjne

Reklama