Reklama

Reklama

Święta z Sokołowem

Szynka podawana na ciepło: bożonarodzeniowy hit, który zrobisz bez trudu

Świąteczny obiad, w przeciwieństwie do wigilijnej kolacji, nie musi opierać się na potrawach bez składników zwierzęcych. W pierwszy i drugi dzień świąt najczęściej podajemy na stoły mięso. Pieczony schab ze śliwką to klasyka dobrze znana wszystkim, dlatego warto zaskoczyć rodzinę i zaserwować szynkę podawaną na ciepło. To danie, które przygotuje z łatwością nawet początkująca pani domu.

Proste danie, które nie sprawi kłopotu podczas przyrządzania i zrobi dobre wrażenie na gościach? Zdecyduj się na podanie szynki na ciepło. Szynka Świąteczna Sokołów jest prawdziwym hitem świąt: elegancko wygląda na świątecznym stole, może być podawana nie tylko jako danie obiadowe, ale także jako składnik sałatki czy wędlina do kanapki. Do tego jest dostępna w popularnych marketach, nie ma więc obaw, że będziesz miała trudności z jej zdobyciem. Z czym najbardziej będzie smakowała gościom?

Szynka na ciepło z kopytkami fit

Reklama

Święta to czas, w którym wszelkie diety odkładamy na bok. Pamiętaj jednak, że warto dbać o to, aby posiłki nie były zbyt tłuste, ciężkostrawne i kaloryczne. Zamiast smażonych frytek do obiadu warto zdecydować się na lżejsze dodatki w rodzaju ziemniaków z wody. Daniem, które  z pewnością zasmakuje gościom, będzie szynka na ciepło podawana z kopytkami. Te ostatnie przygotuj w odchudzonej wersji, zamiast ziemniaków wykorzystaj chudy twaróg z odrobioną (łyżka lub dwie) mleka. Zamiast mąki pszennej użyj zmieszanych: kukurydzianej, ziemniaczanej. Możesz także wykorzystać mąkę pełnoziarnistą.

A jak przygotować szynkę? To produkt, który nie sprawi większych problemów. Mięso upiecz w piekarniku. Zazwyczaj wystarczy około 1,5 godziny w niższej temperaturze około 100°C, a następnie około 20 minut w 200°C - dzięki temu zyskujemy chrupiącą skórkę. Przed drugim podpiekaniem warto dodać do szynki przyprawy - goździki powtykać w mięso, dodać rozmaryn, liście laurowe czy  czosnek. Warto także przygotować glazurę na bazie miodu i musztardy. Po upieczeniu zostaw pieczeń, aby odpoczęła. Dopiero później pokrój ją na plastry i podaj z przygotowanymi dodatkami.

Warto także przygotować sos do kopytek - wystarczy w rondelku rozpuścić masło i podsmażyć przez chwilę pokrojone listki szałwii. W wersji bardziej fit zamiast sosu możesz także podać do mięsa i kopytek tylko żurawinę.

Sałatka z batatów i szynka pieczona z goździkami

Pierogi, uszka, kluski z makiem... Mączne potrawy mają naprawdę solidną reprezentację na wigilijnym stole. Dlatego w pierwszy lub drugi dzień świąt warto zaserwować jako dodatek do mięsa sałatkę. Będzie ona lżejszym i dużo zdrowszym dodatkiem. Mąż i dzieci nalegają na ziemniaki? Idź na kompromis i przygotuj sałatkę z pieczonych batatów i rukoli. Słodkie ziemniaki upieczesz wraz z szynką w piekarniku - wystarczy im około 20 minut w 200°C. Wcześniej pokrój je w kostkę, polej oliwą i posyp tymiankiem. Przestudzone włóż do miski, dodaj sporą garść rukoli, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka oraz kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Całość możesz posypać pestkami dyni lub słonecznika oraz polać dobrej jakości olejem. Doskonale sprawdzi się olej lniany, który poprawia trawienie.

A jak przygotować szynkę? Warto sięgnąć po produkt Sokołowa. Szynka Świąteczna jest bowiem prosta w przygotowaniu. Wystarczy wstawić ją w folii na 1,5 godziny do piekarnika (rozgrzanego do 100 °C), a następnie ściągnąć folię i podpiec w wyższej temperaturze. To wtedy jest czas na dodanie mieszanki przypraw, znajdującej się w saszetce wewnątrz pudełka. Dzięki temu szynka będzie miała chrupiącą skórkę. Tak przygotowane mięso wystarczy upiec w 200°C przez 20 minut, a następnie wyjąć i pokroić w plastry.

 

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama