Marynata do karkówki. Znajomi nigdy nie zapomną twojego grilla
Opracowanie Katarzyna Adamczak
Długi weekend majowy dla wielu osób jest sposobnością do rozpoczęcia sezonu grillowego. Znajomi na długo zapamiętają smak twojej karkówki z rusztu, jeśli wcześniej pozwolisz jej nasiąknąć marynatą z miodu i musztardy.
Przepis na marynatę do karkówki z grilla
Miękka, soczysta karkówka o niezapomnianym smaku? Taki efekt pomoże ci osiągnąć przepis na marynatę do karkówki z grilla. Aby ją przygotować, potrzebujesz jedynie kilku składników:
- łyżka stołowa miodu,
Zobacz również: Inne przepisy na karkówkę z grilla
Karkówka z grilla w miodzie i musztardzie
Przygotowanie karkówki najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, by mięso miało szanse w ciągu nocy przesiąknąć zaprawą. Ostatni dzwonek dla karkówki w marynacie miodowo-musztardowej wybija na trzy godziny przed grillowaniem.
- Pokrój karkówkę w plastry (grubość zależy od twoich upodobań) i lekko rozbij je tłuczkiem do mięsa.
Jak podawać karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej?
Karkówka z grilla w miodzie i musztardzie doskonale smakuje zaserwowana w tradycyjnej wersji z chlebem. Jeśli planujesz podać ją w formie obiadu, doskonałym uzupełnieniem będą pieczone ziemniaki. Możesz przyrządzić je w piekarniku bądź na grillu.
Zobacz również: Przepis na ziemniaki z grilla
Jeśli chcesz urozmaicić talerze rodziny i przyjaciół możesz do karkówki w marynacie miodowo-musztardowej zaserwować inne grillowane warzywa. Dobrze sprawdzi się też sałatka grecka, wiosenna czy inne rodzaje sałatek z dressingiem z oliwy bądź sosem winegret.
Zobacz również: Przepis na sałatkę wiosenną od Ewy Wachowicz