Marynata do karkówki. Znajomi nigdy nie zapomną twojego grilla

Długi weekend majowy dla wielu osób jest sposobnością do rozpoczęcia sezonu grillowego. Znajomi na długo zapamiętają smak twojej karkówki z rusztu, jeśli wcześniej pozwolisz jej nasiąknąć marynatą z miodu i musztardy.

Karkówka z grilla w miodzie i musztardzie
Karkówka z grilla w miodzie i musztardzie123RF/PICSEL

Przepis na marynatę do karkówki z grilla

Miękka, soczysta karkówka o niezapomnianym smaku? Taki efekt pomoże ci osiągnąć przepis na marynatę do karkówki z grilla. Aby ją przygotować, potrzebujesz jedynie kilku składników:

  • łyżka stołowa miodu,

  • 3 łyżki musztardy,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 3 łyżki oliwy lub oleju.

  • Karkówka z grilla w miodzie i musztardzie

    Przygotowanie karkówki najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, by mięso miało szanse w ciągu nocy przesiąknąć zaprawą. Ostatni dzwonek dla karkówki w marynacie miodowo-musztardowej wybija na trzy godziny przed grillowaniem.

    • Pokrój karkówkę w plastry (grubość zależy od twoich upodobań) i lekko rozbij je tłuczkiem do mięsa.

  • Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj: miód, musztardę, czosnek i olej.

  • Zalej karkówkę marynatą. Zwróć uwagę, by każdy plaster nią opływał.

  • Włóż do lodówki na noc.

  • Godzinę przed planowanym grillem wyjmij mięso z chłodziarki.

  • Wrzuć na ruszt i ciesz się wspaniałym smakiem.
  • Karkówka z grilla w marynacie miodowo-musztardowej doskonale smakuje z sałatkami wiosennymi
    Karkówka z grilla w marynacie miodowo-musztardowej doskonale smakuje z sałatkami wiosennymi123RF/PICSEL

    Jak podawać karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej?

    Karkówka z grilla w miodzie i musztardzie doskonale smakuje zaserwowana w tradycyjnej wersji z chlebem. Jeśli planujesz podać ją w formie obiadu, doskonałym uzupełnieniem będą pieczone ziemniaki. Możesz przyrządzić je w piekarniku bądź na grillu.

    Jeśli chcesz urozmaicić talerze rodziny i przyjaciół możesz do karkówki w marynacie miodowo-musztardowej zaserwować inne grillowane warzywa. Dobrze sprawdzi się też sałatka grecka, wiosenna czy inne rodzaje sałatek z dressingiem z oliwy bądź sosem winegret.

    „Ewa gotuje”: Karkówka z kociołkaPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas