Mąka orkiszowa — właściwości i zastosowanie w kuchni
Materiał promocyjny
Żywność ekologiczna zdobywa coraz szersze grono klientów. Coraz więcej osób przekonuje się też o korzyściach płynących z jej spożywania. Wzrasta świadomość konsumentów o wpływie żywności na zdrowie, środowisko oraz dobrostan zwierząt.
Częściej czytamy etykiety produktów spożywczych i poszukujemy tych, które produkowane są bez użycia pestycydów, sztucznych nawozów oraz GMO. Poszukujemy też żywności tradycyjnej, wypartej z masowego rynku przez komercyjną produkcję rolną. Takim produktem jest orkisz. Dlaczego warto wprowadzić go do naszej kuchni?
Czym jest orkisz i jakie ma właściwości?
Orkisz to odmiana pszenicy znana już w czasach starożytnych. Przez wiele lat uprawa tej rośliny została zapomniana, jest ona często uważana za najzdrowszą formę pszenicy, ponieważ nie jest modyfikowana genetycznie.
Współczesne badania potwierdzają, że orkisz charakteryzuje się wyższą zawartością białka, witamin i minerałów w porównaniu z innymi odmianami pszenicy. Znajdziemy w niej szereg soli mineralnych m.in. mangan, magnez, żelazo, fosfor, wapń i selen[1].
Ziarna orkiszu zawierają bardziej złożony i mniej alergizujący gluten niż ten zawarty w innych rodzajach pszenicy. Dzięki swojemu unikalnemu składowi, orkisz jest łatwiej trawiony w układzie pokarmowym człowieka. Indeks glikemiczny mąki orkiszowej wynosi 50 i jest prawie dwukrotnie niższy niż indeks mąki pszennej.
Mąka orkiszowa w kuchni — zastosowanie
Produkty na bazie orkiszu, takie jak chleb, makarony czy płatki, stają się coraz bardziej popularne na rynku żywnościowym i są chętnie wybierane przez konsumentów świadomych wartości odżywczych w swojej diecie.
Dzięki temu, że jej struktura jest zbliżona do mąki pszennej, mąka orkiszowa może być stosowana wszędzie tam, gdzie w recepturze potrawy znajdziemy mąkę pszenną. Należy jednak zwrócić uwagę na jej typ — idealna do naleśników, pierogów czy klusek będzie mąka orkiszowa typu 700, a z tej oznaczonej jako 1400 wypieczemy doskonały chleb. Jednym słowem, im liczba jest wyższa, tym mąka jest bardziej razowa.
Jaką mąkę orkiszową kupić?
Poszukując zdrowej alternatywy dla popularnych produktów, warto poszukiwać żywności z oznaczeniem BIO Produkty BIO są wolne od syntetycznych pestycydów, herbicydów, fungicydów i sztucznych nawozów. To oznacza mniejsze ryzyko spożywania resztek tych substancji.
Kupując mąkę orkiszową, szukajmy też na opakowaniu symbolu Euroliścia, który jest znakiem europejskiego rolnictwa ekologicznego przyznawanym przez Komisję Europejską do oznaczania wyrobów pochodzących z gospodarstw certyfikowanych, które stosują naturalne zasady hodowli zwierząt i uprawy roślin.
Gdzie poszukiwać ekologicznej mąki orkiszowej?
Mąkę orkiszową typ 700 BIO odnajdziemy w sklepach stacjonarnych specjalizujących się w sprzedaży żywności ekologicznej i na specjalnie wyznaczonych półkach w popularnych marketach spożywczych. Można również poszukać jej w internecie, na stronach sklepów, które oferują sprzedaż produktów ekologicznych.
Materiał promocyjny