Słodka papryka ma słodszy smak niż jej pikantny kuzyn, co prawdopodobnie jest powodem jej niezwykłej popularności. Słodka papryka występuje w kolorze zielonym, żółtym, czerwonym i pomarańczowym. Czerwona papryka zawiera najwięcej substancji odżywczych z całej grupy, ale wszystkie papryki mają znakomity wpływ na twoje zdrowie. Poniżej prezentujemy dziesięć korzyści prozdrowotnych wynikających z jedzenia słodkiej papryki:
<br><br><b>Zdrowe oczy:</b>
<br>Papryka czerwona zawiera ponad 30 różnych typów karotenoidów, włączając alfa-karoten, beta-karoten, likopen, luteinę, kryptoksantynę i zeaksantynę. Karotenoidy należą do rodziny fitoskładników odżywczych, które są odpowiedzialne za jasnoczerwone, żółte i pomarańczowe zabarwienie wielu owoców i warzyw. Naukowcy odkryli, że pomagają one leczyć oczy i zapobiegają chorobom oczu, ponieważ pochłaniają niszczące niebieskie światło.