Korzyści dla zdrowia, jakie posiada słodka papryka
Słodka papryka ma słodszy smak niż jej pikantny kuzyn, co prawdopodobnie jest powodem jej niezwykłej popularności. Słodka papryka występuje w kolorze zielonym, żółtym, czerwonym i pomarańczowym. Czerwona papryka zawiera najwięcej substancji odżywczych z całej grupy, ale wszystkie papryki mają znakomity wpływ na twoje zdrowie. Poniżej prezentujemy dziesięć korzyści prozdrowotnych wynikających z jedzenia słodkiej papryki: Zdrowe oczy: Papryka czerwona zawiera ponad 30 różnych typów karotenoidów, włączając alfa-karoten, beta-karoten, likopen, luteinę, kryptoksantynę i zeaksantynę. Karotenoidy należą do rodziny fitoskładników odżywczych, które są odpowiedzialne za jasnoczerwone, żółte i pomarańczowe zabarwienie wielu owoców i warzyw. Naukowcy odkryli, że pomagają one leczyć oczy i zapobiegają chorobom oczu, ponieważ pochłaniają niszczące niebieskie światło.
Karotenoidy mają również silne działanie antyoksydacyjne, które może zapobiegać pojawianiu się pewnych typów raka. Karotenoidy dezaktywują wolne rodniki, które są niszczącymi komórki atomami tlenu wchodzącymi w reakcję z innymi cząsteczkami w twoim organizmie. Upewnij się, że papryka, którą chcesz zjeść, jest wystarczająco dojrzała, aby zmaksymalizować zalety antyoksydacyjne – dojrzewanie zwiększa zawartość karotenoidów w papryce słodkiej. Zawierają one również siarkę, która pomaga zapobiegać rakowi.
Poprawa odporności:
Również ilość witaminy C wzrasta wraz z dojrzewaniem warzywa, a w czerwonej papryce znajduje się mnóstwo witaminy C. Jedna filiżanka posiekanej czerwonej papryki zapewnia 157% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, przez co warzywo to pomaga nam dbać o zdrowie.
Równoważenie nastroju:
Jeśli masz zły nastrój, spróbuj zwiększyć ilość witaminy B6 w swojej diecie. Naturalnie występująca w słodkiej papryce witamina B6 pomaga twojemu mózgowi produkować serotoninę i noradrenalinę, dwie substancje chemiczne mające wpływ na twój nastrój.
Nie możesz wieczorem zasnąć? Zjedz trochę czerwonej papryki! Znajdująca się w niej witamina B6 wspomaga produkcję melatoniny, której twój organizm potrzebuje do regulacji swojego zegara wewnętrznego.
Utrata wagi:
Słodka papryka ma bardzo niską zawartość tłuszczu i kalorii – około 1 grama tłuszczu i 29 kalorii w jednej filiżance. Dzięki temu to znakomity pomysł na przekąskę i doskonały dodatek do dania głównego. Ta niewielka ilość tłuszczu jest wystarczająca, aby przechowywać obecne w papryce rozpuszczalne w tłuszczach substancje odżywcze.
Piękna skóra:
Słodka papryka zawiera konkretną dawkę witaminy E, która sprawia, że skóra wygląda świeżo i młodo, a włosy są silne i lśniące.
Chociaż słodka papryka zawiera mniej kapsaicyny niż jej pikantny kuzyn, to jednak ma pewną ilość tej substancji. To dobra wiadomość dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ kapsaicyna obniża poziom złego cholesterolu w organizmie.
Ulga w bólu:
Słodka papryka przynosi ulgę w przewlekłych dolegliwościach bólowych na kilka sposobów. Obecne w słodkiej papryce witamina C i witamina K mają właściwości przeciwzapalne, które redukują opuchliznę i chronią przed osteoporozą. Kapsaicyna łagodzi również przewlekłe dolegliwości bólowe.
Zdrowe serce:
Właściwości przeciwzapalne słodkiej papryki zmniejszają również stan zapalny w tętnicach. Oznacza to, że słodka papryka pomaga zapobiegać chorobom serca i cukrzycy.