choroba alzheimera leczenie

Dziesięć największych zagrożeń dla kobiecego zdrowia
Dziesięć największych zagrożeń dla kobiecego zdrowia
Pierwszym krokiem do zapewnienia sobie zdrowia jest wiedza o tym, co może nam zagrozić, a następnie podjęcie odpowiednich środków zapobiegawczych, które ograniczą ryzyko wyrządzenia sobie szkody. Szczególnie święta i różnego typu uroczystości mogą sprawić, że zboczymy z kursu obranego na zdrowy tryb życia. Jeśli nie przywołamy się w porę do porządku, możemy narazić się na wysyp chorób zagrażających życiu. Poniżej znajdziesz listę dziesięciu największych zagrożeń dla zdrowia kobiety. Choroby serca Według badań choroby serca są częstszą przyczyną zgonów wśród kobiet niż nowotwory. W badaniu przeprowadzonym przez Australian Catholic University’s Mary McKillop Institute for Health zajęto się określeniem wpływu chorób serca na Australijki. Pod uwagę brano nie tylko same zawały i udary, lecz także choroby bezpośrednio z nimi powiązane, jak cukrzyca i niewydolność nerek. Objawem zawału serca, który najpowszechniej występuje u kobiet, jest ból i uczucie ucisku na klatkę piersiową. Nie zawsze są to jednak najjaskrawsze symptomy. Czasem można przejść zawał bez odczuwania bólu w klatce piersiowej. Kobiety w każdym wieku powinny bardzo poważnie podchodzić do chorób serca. Szczególnie te poniżej 65. roku życia i te, u których występuje historia chorób serca w rodzinie, powinny zwracać baczną uwagę na czynniki ryzyka.
Choroba Alzheimera zapobieganie
8 nawyków żywieniowych, które ochronią nas przed chorobą Alzheimera
Pokarmy, które spożywamy znacząco wpływają na zdrowie naszego mózgu. Nie istnieje jednak żadna magiczna potrawa lub suplement, która wspierałaby jedynie ten organ. Ciężko będzie znaleźć również wzór optymalnej diety, przeznaczonej wyłącznie do poprawy kondycji mózgu. Spróbujemy jednak przedstawić wam kilka pokarmów i wzorców żywieniowych (np. dieta MIND, dieta azjatycka, dieta wegańska lub dieta śródziemnomorska), które dostarczają mu wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Podstawowym wspólnym elementem tych diet jest fakt, że zawierają one w sobie wiele pokarmów roślinnych bogatych w przeciwutleniacze. Rośliny wytwarzają przeciwutleniacze, aby chronić się przed chorobami i skutkami promieniowania ultrafioletowego. Substancje te, które ludzkie ciało asymiluje np. podczas jedzenia warzyw, owoców, nasion, ziaren lub orzechów, wspierają również komórki w naszym ciele - w tym komórki mózgowe. Poza przeciwutleniaczami istnieje wiele innych produktów spożywczych, które mogą poprawić kondycję mózgu. Dotyczy to zwłaszcza produktów zawierających substancje, które potrafią redukować stany zapalne w mózgu oraz reszcie ciała. Poniżej przygotowaliśmy dla was 8 podstawowych wzorców żywieniowych, pomocnych w poprawie zdrowia naszego mózgu. Możesz wybrać jeden z nich lub zastosować kombinację kilku do stworzenia idealnego dla twoich potrzeb wzoru diety.

Pozostałe tagi