Reklama

5 produktów pomagających w walce z Alzheimerem

Jeśli w twojej rodzinie ktoś chorował na Alzheimera, to już dziś możesz zacząć przyjmować suplementy, które poprawią twoją pamięć oraz ochronią cię przed kłopotami z nią. Naukowcy z Uniwersytetu Yale twierdzą, że ludzki organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze z naturalnych pokarmów niż z suplementów. A kiedy chodzi o wzmocnienie mózgu przed chorobą Alzheimera, to tych 5 owoców i warzyw powinno znaleźć się na szczycie twojej listy zakupów...

Jagody, jagody, jagody

Pewnie wiesz już, że jagody takie jak truskawki, borówki czy maliny, są uważane za super-jedzenie. Jest to spowodowane tym, że dostarczają one dużą ilość antyoksydantów z każdym kęsem!

Antyoksydanty od dawna łączone są z poprawą zdolności poznawczych w demencji oraz chorobie Alzheimera. Podczas jednego badania opublikowanego w magazynie Journal of Alzheimer's Disease odkryto, że bogate w antyoksydanty jagody redukują blaszki w mózgu, które powodują Alzheimera.

Przyprawy

Czy wiesz co mają wspólnego kurkuma, cynamon i gałka muszkatołowa? Według magazynu Central Nervous Systems Agents in Medicinal Chemistry, przyprawy te zawierają polifenole i związki chemiczne, które mają pozytywny wpływ na zdolności poznawcze.

Reklama

Mają one właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne i potencjalnie mają zapobiegać chorobie Alzheimera.

Omega 3

Produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 – głównie są to orzechy, siemię lniane i niektóre rodzaje ryb – od dawna łączone były z zapobieganiem chorobie Alzheimera. Istnieje wiele spekulacji na ten temat, jednak aby znaleźć niepodważalne naukowe dowody muszą być przeprowadzone inne badania.

Jednak magazyn Journal of Alzheimer’s Disease oraz European Journal of Nutrition opisują w jaki sposób produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 mogą zmniejszyć objawy u pacjentów chorych na Alzheimera.

Olej kokosowy

Znowu olej kokosowy! Badani opublikowane w magazynie Journal of the American Academy of Physician Assistants znalazły dowody na to, że olej kokosowy pomaga zwalczać demencję oraz chorobę Alzheimera.

Olej kokosowy znany jest z dużej zawartości polifenoli. To samo badanie łączy polifenole w oleju kokosowym z właściwościami chroniącymi neurony.

Zielone warzywa liściaste

Jeśli aktualnie zażywasz leki rozrzedzające krew, to nie jest to rada dla ciebie (powinieneś unikać produktów zawierających witaminę K). Zielone warzywa liściaste takie jak szpinak czy jarmuż, chronią mózg przed zanikiem zdolności poznawczych związanym z wiekiem.

Według magazynu Nutritional Health and Aging zwiększenie spożycia zielonych warzyw liściastych zmniejsza ryzyko Alzheimera oraz demencji, a poza tym są one dla ciebie zdrowe!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy