Reklama

Soplówka jeżowata: Zapobiega nowotworom, leczy alzheimera i wspiera mózg

Sława przyciągającej uwagę nietuzinkowym wyglądem i spełniającej wszystkie kryteria produktu "superfood" soplówki jeżowatej (Hericium Erinaceus) rośnie w zawrotnym tempie. Ceniona jest nie tylko za swój wyjątkowy, przypominający owoce morza smak, ale przede wszystkim za niesamowite właściwości lecznicze. Przeprowadzone badania potwierdziły, że wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz mózg usprawniając jego funkcje, jak i zapobiegając powstawaniu choroby Alzheimera czy demencji. Ponadto wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwzapalne oraz antynowotworowe i okazuje się wyjątkowo przydatna w leczeniu rozmaitych schorzeń układu pokarmowego. Do tej bogatej listy dołączyć należy, że przynosi ulgę pacjentom zmagającym się ze stwardnieniem rozsianym oraz zwalcza depresję i niepokój. Przyjrzyjmy się soplówce jeżowatej bliżej, bo naprawdę warto.

Soplówka jeżowata: Wygląd i pochodzenie

Zjawiskowy wygląd soplówki jeżowatej (Hericium Erinaceus) sprawia, że trudno przejść obok niej obojętnie. Choć jest grzybem, na pierwszy rzut oka kompletnie go nie przypomina. Znacznie bliżej jej do lwiej grzywy czy małpiej głowy i pewnie dlatego tak też jest często nazywana. Można ją spotkać głównie w lasach liściastych. Rośnie przede wszystkim na pniach starych drzew i może osiągać nawet kilka metrów wysokości. Jest niezwykle popularna i traktowana wręcz jako przysmak w Azji, a zwłaszcza w Chinach i w Japonii. W Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach europejskich, występuje sporadycznie i z racji tego, że została uznana za gatunek wymierający, znajduje się pod ochroną.

Reklama

Soplówka jeżowata a medycyna naturalna

Zdrowotne właściwości soplówki jeżowatej znane są od wieków i z powodzeniem wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jako pierwsi docenili ją Chińczycy i Japończycy i po dziś dzień wykorzystują w leczeniu rozmaitych dolegliwości układu pokarmowego, a zwłaszcza schorzeń żołądka, wątroby czy nerek.

Dlaczego soplówka jeżowata leczy?

Dobroczynny wpływ na organizm człowieka i lecznicze właściwości wiązane są ze składem soplówki jeżowatej, w tym przede wszystkim z zawartymi w niej aminokwasami, polipeptydami, polisacharydami oraz witaminami i minerałami. Stanowi między innymi cenne źródło potasu, żelaza, cynku, selenu i sodu.

Przeprowadzone testy potwierdziły, że soplówka jeżowata wykazuje działanie: antybiotyczne, przeciwzapalne, antynowotworowe i neuroprotekcyjne. Ponadto wykazano, że stymuluje funkcje poznawcze, wzmacnia naszą odporność, łagodzi lęki czy depresję i hamuje proces starzenia.

Soplówka jeżowata: Smakołyk i lek

Dla Japończyków i Chińczyków soplówka jeżowata jest smakołykiem, po który sięgają chętnie i często. Świeżymi okazami zajadają się też wegetarianie, dla których stanowią one wysokowartościowy substytut mięsa. W celach leczniczych wykorzystywany jest przed wszystkim ekstrakt lub proszek z tego witalnego grzyba. Obecnie nie są znane żadne skutki uboczne suplementacji soplówki jeżowatej.

Soplówka jeżowata a mózg

Obecnie badacze koncentrują swoją uwagę na tak zwanym nootropowym działaniu soplówki jeżowatej. Przeprowadzone testy potwierdziły, że stymuluje ona Czynnik Wzrostu Nerwów (Nerve Growth Factor – NGF), który bezpośrednio wpływa na kondycję komórek mózgowych i usprawnia tak zwaną mielinizację. (Im więcej mieliny, tym neurony szybciej wysyłają sygnały elektryczne przez komórki somatyczne, a my sprawniej myślimy i lepiej pamiętamy). Z tych powodów suplementy na bazie witalnego grzyba zalecane są nie tylko osobom uczącym się i narażonym na duży wysiłek umysłowy, ale także

pacjentom zmagającym się ze schorzeniami układu nerwowego. Zapobiegają rozwojowi oraz wspierają leczenie choroby Alzheimera, demencji, dystrofii mięśniowej, zwyrodnienia komórek nerwowych, stwardnienia rozsianego, a nawet autyzmu. Nie wyklucza się, że mogą się też okazać pomocne w łagodzeniu zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych czy ADHD.

Soplówka jeżowata a układ pokarmowy

Dobroczynny wpływ soplówki jeżowatej na nasz układ pokarmowy docenili jako pierwsi Chińczycy oraz Japończycy i od wieków wykorzystują ją z powodzeniem w leczeniu nieżytów i wrzodów, czy schorzeń wątroby. Obecnie wykazano też, że skutecznie zapobiega powstawaniu nowotworów żołądka i dwunastnicy.

Ponadto preparaty sporządzane na bazie soplówki jeżowatej mogą być stosowane w eliminowaniu takich dolegliwości jak: bóle czy pieczenie w okolicach żołądka, problemy z trawieniem, zgaga, refluks, nudności, wymioty, rozwolnienie czy wzdęcia.

Soplówka jeżowata a układ odpornościowy

Soplówka jeżowata stymuluje nie tylko nasze funkcje poznawcze, ale także wzmacnia działanie układu odpornościowego. Jak to możliwe? Dzięki zawartości przeciwutleniaczy niszczy szkodliwe bakterie helicobacter pylori i łagodzi stany zapalne.

Jakie jeszcze właściwości posiada ten niezwykły, leczniczy grzyb? Reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi i pomaga złagodzić dolegliwości towarzyszące alergiom.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: choroba Alzheimera | Alzheimer
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy