Wyglądem zupełnie go nie przypomina, ale posiada wszystkie właściwości najpopularniejszego antybiotyku, a pod pewnymi względami nawet go przewyższa. O czym mowa? O czosnku niedźwiedzim zwanym też "cebulą czarownic". Znakiem rozpoznawczym tej niebanalnej rośliny, która w medycynie naturalnej wykorzystywana jest od setek lat, są długie lancetowate liście i białe kwiatostany przypominające kule. Dzięki wyrazistemu smakowi niedźwiedzi czosnek doskonale podkręca smak potraw, a zawarte w jego liściach substancje biologicznie czynne rewelacyjnie wpływają na zdrowie. Czosnek niedźwiedzi niszczy bakterie i m.in. dlatego uznawany jest za naturalny antybiotyk. Poza tym skutecznie odtruwa organizm, wymiata z niego toksyny i regeneruje wątrobę; stymuluje do pracy jelita i podkręca trawienie. Okazuje się też niezawodny przy bólu stawów, obniża cholesterol LDL, chroni serce i reguluje ciśnienie. Czego jeszcze o czosnku niedźwiedzim warto się dowiedzieć? W jakiej postaci najlepiej go jeść i dlaczego łatwo go pomylić z trującą konwalią? Podpowiadamy.