Czosnek niedźwiedzi: Jak legalnie pozyskiwać i co przygotować z polskiego dobra narodowego?

Czosnek niedźwiedzi to roślina objęta częściową ochroną
Czosnek niedźwiedzi to roślina objęta częściową ochroną123RF/PICSEL
  • Związki siarki, które znajdziemy w czosnku niedźwiedzim, przyczyniają się do skuteczniejszego przeciwdziałania chorobom reumatycznym. Właściwości przeciwzapalne rośliny łagodzą dolegliwości narządów ruchu.
  • Włączenie czosnku niedźwiedziego do codziennej diety usprawnia pracę jelit, zapobiega nawracającym wzdęciom, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
  • Roślina wykazuje działanie niszczące bakterie chorobotwórcze atakujące układ pokarmowy oraz oddechowy. Nie zaburza naturalnej flory bakteryjnej, a dodatkowo wspomaga naturalną odporność.

Kiedy rośnie czosnek niedźwiedzi?

Zobacz również:

    Gdzie i w jaki sposób pozyskać roślinę?

    Czosnek niedźwiedzi pozyskujemy w obrębie trzech województw
    Czosnek niedźwiedzi pozyskujemy w obrębie trzech województw123RF/PICSEL
    • podkarpackim,
    • małopolskim,
    • śląskim.

    Uprawa domowa

    Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?

    Pesto na bazie czosnku niedźwiedziego jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu
    Pesto na bazie czosnku niedźwiedziego jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu123RF/PICSEL
    • 1 duży pęczek świeżego czosnku niedźwiedziego (zakupionego lub z domowej uprawy)
    • 100 g prażonych orzechów włoskich
    • 50 g parmezanu
    • 125 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy
    • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 2/3 łyżeczki soli oraz pieprzu do smaku
    1. Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
    2. W międzyczasie na suchej patelni przez kilka minut prażymy orzechy włoskie.
    3. Tak przygotowane składniki wrzucamy do blendera, dodajemy olej lub oliwę, starty na tarce o drobnych oczkach ser, sok z cytryny oraz pieprz i sól. Całość miksujemy na gładką masę.
    4. Gotowe pesto przekładamy do wcześniej wyparzonego szklanego słoiczka, wyrównujemy powierzchnię i zalewamy olejem lub oliwą. Dzięki temu gotowy produkt zachowa świeżość przez ok. miesiąc. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki. Możemy także poporcjować go do foremek na lód i zamrozić.
    5. Pesto z czosnku niedźwiedziego z powodzeniem wykorzystamy do przygotowania kanapek, grzanek, wrapów, makaronów oraz jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych.

    Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim

    • 4 jajka na twardo
    • 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
    • 1 pęczek świeżych liści czosnku niedźwiedziego
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 60 ml oliwy z oliwek Extra Virgin
    • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cukru pudru lub drobnego kryształu
    • ½ łyżeczki soli
    1. Zaczynamy od przygotowania sosu winegret. Do kielicha blendera wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, cukier oraz sól, a następnie dokładnie miksujemy. Uzyskaną emulsję przelewamy do czystego słoiczka, dokładnie zamykamy, potrząsamy i odstawiamy na bok.
    2. Pod bieżącą wodą dokładnie myjemy ogórki, liście czosnku niedźwiedziego oraz szczypiorek. Składniki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
    3. Szczypiorek i czosnek niedźwiedzi siekamy na drobne kawałki, ogórki i jajka obieramy, a następnie kroimy w kostkę.
    4. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, polewamy przygotowanym wcześniej winegretem, a następnie dokładnie mieszamy.
    5. Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa, a pozostałą porcję przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 48 godzin. Smacznego!
    "Na zdrowie": Czosnek - superfood. Nadaje smak potrawom i jest wyjątkowy zdrowyPOLSAT GOInteria.tv