Artykuły"Surowy wyrób mięsny”, czyli fakty i mity o mięsie drobiowym Hormony, antybiotyki, GMO — co tak naprawdę znajduje się w mięsie? Czym jest “surowy wyrób mięsny” i dlaczego nie można nazywać go mięsem? Dlaczego lepiej wybierać udka ze skórą i kośćmi? mięso, GMO, Filety z kurczaka, Mięso drobioweJak genetycznie modyfikowana żywność niszczy twoje zdrowie?W obecnych czasach większość produktów żywnościowych ma oznaczenie GMO. Co ono oznacza? Że produkt został poddany modyfikacji genetycznej. O ile proces ten może pomóc podczas produkcji leków, o tyle w żywności nie jest pożądany. Co to jest tak naprawdę GMO? Jest to proces inżynierii genetycznej, który może zmieniać w niewielkim stopniu lub całkiem znacznym łańcuch DNA danego produktu.GMO6 zalet i wad GMOOrganizmy modyfikowane organicznie lub GMO, są produktami, które były ostatnio gorącym tematem zarówno etycznego jak i praktycznego punktu widzenia. W latach 90 XX wieku były one reklamowane jako rozwiązanie głodu na świecie. Genetycznie modyfikowane zbiory miały być odporne na pestycydy, co oznaczało większą wydajność dla farmerów. Pierwszy produkt GMO to pomidory Flavr Savr, które były zaakceptowane przez FDA w 1994 roku. W ślad za nimi poszły inne produkty. Jednak po drodze pojawiły się problemy i nie wszystko poszło zgodnie z planem. Oto 6 zalet i wad GMO...GMOCo powinniśmy wiedzieć o GMO?GMO to żywność genetycznie zmodyfikowana, której materiał genetyczny został zmieniony oraz zastąpiony innym wytworzonym nienaturalnie. W wyniku zmian w materiale genetycznym powstała żywność, która nie ulega tak szybko zepsuciu oraz ma bardziej intensywny smak. Gdzie znajdziemy produkty GMO? Czy są one zdrowe? Poniżej znajdziemy kilka niezbędnych informacji na temat żywności genetycznie modyfikowanej.GMOŻywność genetycznie modyfikowana jest absolutnie bezpiecznąGMONajważniejsze fakty na temat GMOJak rozpoznać żywność wolną od GMO? W związku z przyjęciem ustawy regulującej obrót i wykorzystywanie zmodyfikowanych nasion, nasiliły się w Polsce społeczne dyskusje i obawy dotyczące GMO. Zaniepokojenie Polaków budzą m.in. trudności w rozróżnieniu produktów modyfikowanych od artykułów wolnych od GMO podczas codziennych zakupów. Obecnie jedyną, pewną gwarancją braku GMO jest certyfikat ekologiczny. zdrowie, warzywa, owoce, GMOPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
"Surowy wyrób mięsny”, czyli fakty i mity o mięsie drobiowym Hormony, antybiotyki, GMO — co tak naprawdę znajduje się w mięsie? Czym jest “surowy wyrób mięsny” i dlaczego nie można nazywać go mięsem? Dlaczego lepiej wybierać udka ze skórą i kośćmi?
Jak genetycznie modyfikowana żywność niszczy twoje zdrowie?W obecnych czasach większość produktów żywnościowych ma oznaczenie GMO. Co ono oznacza? Że produkt został poddany modyfikacji genetycznej. O ile proces ten może pomóc podczas produkcji leków, o tyle w żywności nie jest pożądany. Co to jest tak naprawdę GMO? Jest to proces inżynierii genetycznej, który może zmieniać w niewielkim stopniu lub całkiem znacznym łańcuch DNA danego produktu.
6 zalet i wad GMOOrganizmy modyfikowane organicznie lub GMO, są produktami, które były ostatnio gorącym tematem zarówno etycznego jak i praktycznego punktu widzenia. W latach 90 XX wieku były one reklamowane jako rozwiązanie głodu na świecie. Genetycznie modyfikowane zbiory miały być odporne na pestycydy, co oznaczało większą wydajność dla farmerów. Pierwszy produkt GMO to pomidory Flavr Savr, które były zaakceptowane przez FDA w 1994 roku. W ślad za nimi poszły inne produkty. Jednak po drodze pojawiły się problemy i nie wszystko poszło zgodnie z planem. Oto 6 zalet i wad GMO...
Co powinniśmy wiedzieć o GMO?GMO to żywność genetycznie zmodyfikowana, której materiał genetyczny został zmieniony oraz zastąpiony innym wytworzonym nienaturalnie. W wyniku zmian w materiale genetycznym powstała żywność, która nie ulega tak szybko zepsuciu oraz ma bardziej intensywny smak. Gdzie znajdziemy produkty GMO? Czy są one zdrowe? Poniżej znajdziemy kilka niezbędnych informacji na temat żywności genetycznie modyfikowanej.
Najważniejsze fakty na temat GMOJak rozpoznać żywność wolną od GMO? W związku z przyjęciem ustawy regulującej obrót i wykorzystywanie zmodyfikowanych nasion, nasiliły się w Polsce społeczne dyskusje i obawy dotyczące GMO. Zaniepokojenie Polaków budzą m.in. trudności w rozróżnieniu produktów modyfikowanych od artykułów wolnych od GMO podczas codziennych zakupów. Obecnie jedyną, pewną gwarancją braku GMO jest certyfikat ekologiczny.