ArtykułyWideoOstrzeżenie dla konsumentów. Kotlety mielone bez mięsa, ale z alergenemSieć sklepów Auchan wydała najnowszy komunikat, w którym ostrzega konsumentów przed produktem spożywczym, który posiada niedeklarowany składnik, będący alergenem. Roślinne kotlety mielone, bo o nich właśnie mowa, są wycofywane ze sprzedaży.kotlety mielone, Soja, alergeny, Auchan, produkty wycofaneDuża wpadka producenta lodów. W opakowaniu jest coś innego. Zagrożenie dla pewnej grupy konsumentówNa stronie Lidla opublikowano komunikat dla klientów, w którym czytamy o wycofaniu ze sprzedaży popularnych lodów. W wyniku pomyłki, w opakowaniu lodów o smaku kokosowym producent umieścił lody o smaku cytrynowym i w związku z tym brakuje informacji o alergenie, jakim jest mąka sojowa.Lidl, lody, Soja, ostrzeżenieGIS ostrzega przed znanym produktem. "Może wywołać reakcję alergiczną"Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Na etykiecie jednego z produktów nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności soi, co ma szczególne znaczenia dla osób borykających się z alergią na białka soi.GIS, Soja, mąka, ostrzeżenieSoja: Czy warto ją jeść? Kiedy zaszkodzi?O soi najczęściej wspomina się w kontekście diety wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ to bogate źródło białka – substancji niezbędnej dla zachowania organizmu w dobrej kondycji. Ta roślina trwale wpisała się w dietę bezmięsną i można z niej przygotować wiele dań, które zastąpią te pochodzenia zwierzęcego. Choć soja jest cennym produktem spożywczym, który zawiera wiele innych, korzystnych dla zdrowia składników, to okazuje się, że nie każdy może po nią sięgać. Czy zatem warto jeść soję? Kiedy może nam zaszkodzić?Soja, soja w diecie, soja i jej właściwościDlaczego warto jeść warzywa strączkowe?Ulubione przez wegetarian warzywa strączkowe, takie jak groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja są bogatym źródłem białka roślinnego i z powodzeniem mogą zastąpić mięso. Stymulują prace układu pokarmowego i przyspieszają efektywne odchudzanie. Co istotne, strączki mają niski indeks glikemiczny, nie powodują zatem szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi i są zalecane cukrzykom. Warzywa strączkowe dają wiele możliwości w kuchni, są niedrogie, łatwo dostępne i zróżnicowane. Ich zalet jest dużo więcej.warzywa strączkowe, groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, SojaNatto: Dlaczego jest tak zdrowe?Powodów, dla których natto - czyli sfermentowana soja - znalazło się na liście najzdrowszych produktów na świecie jest co najmniej kilka. Zawiera dziesięć razy więcej witaminy K niż szpinak i tym samym skutecznie zapobiega osteoporozie; stanowi lepsze niż tofu źródło fitohormonów, plasuje się wśród skutecznych probiotyków regulujących skład flory bakteryjnej i oczyszczających jelita, a ponadto usprawnia procesy metaboliczne i obniża poziom złego cholesterolu LDL, minimalizując ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o natto? Jak serwować i do czego dodawać? Sprawdźmy.soja w diecie, soja i jej właściwości, SojaŚwietne dla kościBiałko zawarte w soi może przeciwdziałać negatywnemu wpływowi, jaki menopauza wywiera na zdrowie kości oraz na metabolizm kobiet - odkryli naukowcy University of Missouri. Co więcej, uważają oni, że białko to może mieć również dobroczynny wpływ na wytrzymałość kości u pań młodszych, które jeszcze nie weszły w wiek menopauzalny.SojaCzy soja jest zdrowa?Wiele toczy się ostatnio dyskusji na temat soi i jej wpływu na nasze zdrowie. Zwolennicy jako główny argument za spożywaniem soi wymieniają dużą zawartość pełnowartościowego białka, dzięki czemu soja jest ważnym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Ponadto ziarna soi to źródło wapnia, fosforu, witamin z grupy B i magnezu.Soja, soja w diecieProdukty spożywcze, które pomogą nam urosnąćWysokie osoby mają zdecydowanie lepsze perspektywy życiowe w porównaniu do ludzi niższego wzrostu. Owa cecha daje im dodatkowe korzyści np. podczas rozmowy kwalifikacyjnej lub w poszukiwaniu życiowego partnera na portalu randkowym. Warto wiedzieć, które produkty spożywcze są najskuteczniejsze w zwiększaniu naszego wzrostu. Dzieciom (często niepotrzebnie) podawane są wszelkiego rodzaju zdrowe napoje i białka, które mają zapewnić im dodatkowe kilka centymetrów. Nawet dorośli (do pewnego wieku) mogą wciąż odrobinę zwiększyć swój wzrost. Muszą jednak regularnie spożywać produkty, które wspierają ten proces. Oto kilka najważniejszych z nich:wysoki wzrost, produkty spożywcze, jajka właściwości odżywcze, jajka właściwości, Soja, brokuły, jaja, mlekoCo dzieje się z naszym organizmem, gdy regularnie spożywany soję?Soja często reklamowana jest jako jeden z najzdrowszych składników nowoczesnej diety. Istnieje jednak wiele dowodów, które pokazują nam coś zupełnie innego. Ludzki organizm niezbyt dobrze radzi sobie z obecnością tej substancji, co może prowadzić do dość poważnych konsekwencji. Oto kilka powodów, które sprawią, że rozważycie uczynienie soi częścią swojej codziennej diety.problemy z tarczycą, soja w diecie, Soja, niedoczynność tarczycyPaprykarz sojowyOto pomysł na pyszną przekąskę. Kto nie przepada za soją, może zrobić podobny paprykarz z dodatkiem mięsa (np. schabu) lub panierowanych boczniaków.SojaCzy soja jest dobra dla małego dziecka? Czy małe dzieci mogą jeść soję i wyroby na jej bazie? Czy można zastąpić soją produkty mięsne? SojaSoja: podawać czy lepiej nie?Słyszałam, że podobno podawanie niemowlęciu mleka sojowego zapobiega wystąpieniu u dziecka alergii. Czy jest to rzeczywiście prawda? SojaSoja: Jeść czy raczej unikać? Ziarno sojowe należy do grupy warzyw strączkowych. Z ziaren produkuje się wiele innych produktów, np. mleczko sojowe (zwane oficjalnie napojem sojowym), serki sojowe np. tofu, tempeh, miso, a także makarony, kotleciki, pasztety, parówki, a nawet batony, budynie i wiele innych. Soja, zdrowie, sałatka„Zdrowie na widelcu”: Warzywa strączkowe. Garść soi zawiera tyle białka co trzy jajkaTym Anna Guzik odkryje bogactwo, jakie skrywają w sobie rośliny strączkowe. Jak wybierać te dobre i wartościowe, a przede wszystkim jakie potrawy z nich przygotowywać. Okazuje się, że wśród warzyw strączkowych najwięcej wartościowego białka ma soja. Garść soi zawiera go tyle samo, co 3 jajka albo 100 gramów kurczaka lub polędwiczek wieprzowych. Rośliny strączkowe mają skład najbardziej zbliżony do białka mięsa niż inne pokarmy roślinne. Zdrowie na widelcu, warzywa strączkowe, Soja, dieta wegańskaPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Ostrzeżenie dla konsumentów. Kotlety mielone bez mięsa, ale z alergenemSieć sklepów Auchan wydała najnowszy komunikat, w którym ostrzega konsumentów przed produktem spożywczym, który posiada niedeklarowany składnik, będący alergenem. Roślinne kotlety mielone, bo o nich właśnie mowa, są wycofywane ze sprzedaży.
Duża wpadka producenta lodów. W opakowaniu jest coś innego. Zagrożenie dla pewnej grupy konsumentówNa stronie Lidla opublikowano komunikat dla klientów, w którym czytamy o wycofaniu ze sprzedaży popularnych lodów. W wyniku pomyłki, w opakowaniu lodów o smaku kokosowym producent umieścił lody o smaku cytrynowym i w związku z tym brakuje informacji o alergenie, jakim jest mąka sojowa.
GIS ostrzega przed znanym produktem. "Może wywołać reakcję alergiczną"Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Na etykiecie jednego z produktów nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności soi, co ma szczególne znaczenia dla osób borykających się z alergią na białka soi.
Soja: Czy warto ją jeść? Kiedy zaszkodzi?O soi najczęściej wspomina się w kontekście diety wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ to bogate źródło białka – substancji niezbędnej dla zachowania organizmu w dobrej kondycji. Ta roślina trwale wpisała się w dietę bezmięsną i można z niej przygotować wiele dań, które zastąpią te pochodzenia zwierzęcego. Choć soja jest cennym produktem spożywczym, który zawiera wiele innych, korzystnych dla zdrowia składników, to okazuje się, że nie każdy może po nią sięgać. Czy zatem warto jeść soję? Kiedy może nam zaszkodzić?
Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?Ulubione przez wegetarian warzywa strączkowe, takie jak groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja są bogatym źródłem białka roślinnego i z powodzeniem mogą zastąpić mięso. Stymulują prace układu pokarmowego i przyspieszają efektywne odchudzanie. Co istotne, strączki mają niski indeks glikemiczny, nie powodują zatem szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi i są zalecane cukrzykom. Warzywa strączkowe dają wiele możliwości w kuchni, są niedrogie, łatwo dostępne i zróżnicowane. Ich zalet jest dużo więcej.
Natto: Dlaczego jest tak zdrowe?Powodów, dla których natto - czyli sfermentowana soja - znalazło się na liście najzdrowszych produktów na świecie jest co najmniej kilka. Zawiera dziesięć razy więcej witaminy K niż szpinak i tym samym skutecznie zapobiega osteoporozie; stanowi lepsze niż tofu źródło fitohormonów, plasuje się wśród skutecznych probiotyków regulujących skład flory bakteryjnej i oczyszczających jelita, a ponadto usprawnia procesy metaboliczne i obniża poziom złego cholesterolu LDL, minimalizując ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o natto? Jak serwować i do czego dodawać? Sprawdźmy.
Świetne dla kościBiałko zawarte w soi może przeciwdziałać negatywnemu wpływowi, jaki menopauza wywiera na zdrowie kości oraz na metabolizm kobiet - odkryli naukowcy University of Missouri. Co więcej, uważają oni, że białko to może mieć również dobroczynny wpływ na wytrzymałość kości u pań młodszych, które jeszcze nie weszły w wiek menopauzalny.
Czy soja jest zdrowa?Wiele toczy się ostatnio dyskusji na temat soi i jej wpływu na nasze zdrowie. Zwolennicy jako główny argument za spożywaniem soi wymieniają dużą zawartość pełnowartościowego białka, dzięki czemu soja jest ważnym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Ponadto ziarna soi to źródło wapnia, fosforu, witamin z grupy B i magnezu.
Produkty spożywcze, które pomogą nam urosnąćWysokie osoby mają zdecydowanie lepsze perspektywy życiowe w porównaniu do ludzi niższego wzrostu. Owa cecha daje im dodatkowe korzyści np. podczas rozmowy kwalifikacyjnej lub w poszukiwaniu życiowego partnera na portalu randkowym. Warto wiedzieć, które produkty spożywcze są najskuteczniejsze w zwiększaniu naszego wzrostu. Dzieciom (często niepotrzebnie) podawane są wszelkiego rodzaju zdrowe napoje i białka, które mają zapewnić im dodatkowe kilka centymetrów. Nawet dorośli (do pewnego wieku) mogą wciąż odrobinę zwiększyć swój wzrost. Muszą jednak regularnie spożywać produkty, które wspierają ten proces. Oto kilka najważniejszych z nich:
Co dzieje się z naszym organizmem, gdy regularnie spożywany soję?Soja często reklamowana jest jako jeden z najzdrowszych składników nowoczesnej diety. Istnieje jednak wiele dowodów, które pokazują nam coś zupełnie innego. Ludzki organizm niezbyt dobrze radzi sobie z obecnością tej substancji, co może prowadzić do dość poważnych konsekwencji. Oto kilka powodów, które sprawią, że rozważycie uczynienie soi częścią swojej codziennej diety.
Paprykarz sojowyOto pomysł na pyszną przekąskę. Kto nie przepada za soją, może zrobić podobny paprykarz z dodatkiem mięsa (np. schabu) lub panierowanych boczniaków.
Czy soja jest dobra dla małego dziecka? Czy małe dzieci mogą jeść soję i wyroby na jej bazie? Czy można zastąpić soją produkty mięsne?
Soja: podawać czy lepiej nie?Słyszałam, że podobno podawanie niemowlęciu mleka sojowego zapobiega wystąpieniu u dziecka alergii. Czy jest to rzeczywiście prawda?
Soja: Jeść czy raczej unikać? Ziarno sojowe należy do grupy warzyw strączkowych. Z ziaren produkuje się wiele innych produktów, np. mleczko sojowe (zwane oficjalnie napojem sojowym), serki sojowe np. tofu, tempeh, miso, a także makarony, kotleciki, pasztety, parówki, a nawet batony, budynie i wiele innych.
„Zdrowie na widelcu”: Warzywa strączkowe. Garść soi zawiera tyle białka co trzy jajkaTym Anna Guzik odkryje bogactwo, jakie skrywają w sobie rośliny strączkowe. Jak wybierać te dobre i wartościowe, a przede wszystkim jakie potrawy z nich przygotowywać. Okazuje się, że wśród warzyw strączkowych najwięcej wartościowego białka ma soja. Garść soi zawiera go tyle samo, co 3 jajka albo 100 gramów kurczaka lub polędwiczek wieprzowych. Rośliny strączkowe mają skład najbardziej zbliżony do białka mięsa niż inne pokarmy roślinne.