"Surowy wyrób mięsny”, czyli fakty i mity o mięsie drobiowym

Czy mięso drobiowe jest zdrowe?
Czy mięso drobiowe jest zdrowe?123RF/PICSEL

Fakt: Warto włączyć mięso drobiowe do diety

„Ewa gotuje”: Filet z kurczaka w boczkuPolsatPolsat

Mit: Drób jest karmiony antybiotykami

Mięso drobiowe często gości na polskich stołach
Mięso drobiowe często gości na polskich stołach123RF/PICSEL

Mit: Drób jest karmiony hormonami wzrostu

Fakt: Mięso z hodowli przemysłowych ma mniej składników odżywczych

Jeśli mamy taką możliwość, warto wybierać mięso od małych hodowców
Jeśli mamy taką możliwość, warto wybierać mięso od małych hodowców123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Aktualnie fakt — od 2023 r. mit: W diecie drobiu obecna jest żywność GMO

    Od 1 stycznia 2023 r. wejdzie w życie prawo zakazujące podawania zwierzętom paszy z GMO
    Od 1 stycznia 2023 r. wejdzie w życie prawo zakazujące podawania zwierzętom paszy z GMO123RF/PICSEL

    Fakt: Producenci nastrzykują mięso roztworem wody i soli

    Nastrzykiwanie mięsa jest nielegalne. Takiego produktu nie można nazywać już mięsem
    Nastrzykiwanie mięsa jest nielegalne. Takiego produktu nie można nazywać już mięsem123RF/PICSEL

    Fakt: Mięso ze skórą i kośćmi jest lepszej jakości

    Statystyczny Polak rocznie spożywa ok. 61 kg mięsa z czego 18,5 kg to mięso drobiowe (wg. GUS)
    Statystyczny Polak rocznie spożywa ok. 61 kg mięsa z czego 18,5 kg to mięso drobiowe (wg. GUS)123RF/PICSEL
    Mięso ze skórą i kością ma więcej wartości odżywczych
    Mięso ze skórą i kością ma więcej wartości odżywczych123RF/PICSEL