Morwa czarna nie cieszy się taką popularnością jak morwa biała, ale ma równie korzystny wpływ na zdrowie. Na dodatek jest smaczniejsza i bardziej soczysta. Sporządza się z niej soki, syropy, nalewki i inne przetwory, które obfitują w wartości odżywcze. Morwa czarna działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, ułatwia też odkrztuszanie i pomaga obniżyć gorączkę. Dlatego też sok czy syrop z morwy warto stosować w czasie przeziębienia lub grypy oraz w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej. Morwa czarna ma też właściwości krwiotwórcze i przeciwkrwotoczne, dlatego zalecana jest w przypadku anemii, miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto roślina ta poprawia trawienie i korzystnie wpływa na metabolizm glukozy, więc mogą po nią sięgać diabetycy i osoby odchudzające się. W czym jeszcze mogą nam pomóc sok i syrop z czarnej morwy? Jak je przygotować i jak stosować?