Jak zrobić dżem z morwy czarnej?

Dżem z morwy czarnej
Dżem z morwy czarnej123RF/PICSEL

Składniki

Czarna morwa: Właściwości

Czarna morwa jest bogatym źrodłem składników odżywczych i antyoksydantów
Czarna morwa jest bogatym źrodłem składników odżywczych i antyoksydantów123RF/PICSEL
Dżem z borówki amerykańskiej - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria

Składniki

Dżem z morwy czarnej: Przepis

Przepis na dżem z morwy czarnej
Przepis na dżem z morwy czarnej123RF/PICSEL
  1. Na początku należy umyć morwę, oczyścić z liści i szypułek. Sok owoców silnie farbuje ręce, dlatego warto zbierać i oczyszczać je w rękawiczkach.
  2. Wycisnąć sok z cytryny lub dwóch — w zależności od wielkości owoców. Do przepisu potrzebny będzie mały kieliszek soku. 
  3. Do rondla z szerokim dnem należy wsypać owoce morwy, przecedzony przez sitko sok z cytryny oraz cukier. 
  4. Smażyć na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając, aby dżem z morwy czarnej się nie przypalił.
  5. Gdy dżem jest już gęsty, należy przełożyć go do umytych, wyparzonych słoików.
  6. Przetrzeć ścierką pokrywki i ranty pojemników, a następnie szczelnie je zakręcić. 
  7. Przetwory położyć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. 

Smacznego!

Składniki