Jak zrobić dżem z morwy czarnej?
Sierpień to czas dojrzewania morwy czarnej. Drzewo bardzo popularne w dawnych czasach, dziś odeszło nieco w zapomnienie — a szkoda! Owoce czarnej morwy są słodkie i pyszne, a do tego zawierają jedynie 60 kalorii i mogą znaleźć się w diecie diabetyków. Morwa ma także wiele cennych składników odżywczych i pozytywny wpływ na zdrowie. Dżem z morwy czarnej to natomiast pyszny dodatek do ciast, drożdżówek i na słodkie kanapki. Przygotowanie takiej konfitury jest bajecznie proste.

Czarna morwa: Właściwości

Czarna morwa ma właściwości antyoksydacyjne, powstrzymuje działanie wolnych rodników, zwęża naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie. Zawarte w niej resweratrol i antocyjany zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru i chorób neurologicznych, mogą powstrzymać rozwój cukrzycy i infekcji bakteryjnych. Opóźniają procesy starzenia i mają zastosowanie w profilaktyce nowotworów.
Czarna morwa to bogate źródło witaminy C, K oraz kompleksu witamin B. Owoce zawierają dużo żelaza oraz potas i magnez, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ krążenia i serce. Czarna morwa jest zalecana przy anemii i przeziębieniach. Ten owoc mogą jeść diabetycy.
Dżem z morwy czarnej: Przepis

Do wykonania dżemu z czarnej morwy potrzeba kilograma owoców, pół kilograma cukru oraz 15 - 25 mililitrów soku z cytryny.
- Na początku należy umyć morwę, oczyścić z liści i szypułek. Sok owoców silnie farbuje ręce, dlatego warto zbierać i oczyszczać je w rękawiczkach.
- Wycisnąć sok z cytryny lub dwóch — w zależności od wielkości owoców. Do przepisu potrzebny będzie mały kieliszek soku.
- Do rondla z szerokim dnem należy wsypać owoce morwy, przecedzony przez sitko sok z cytryny oraz cukier.
- Smażyć na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając, aby dżem z morwy czarnej się nie przypalił.
- Gdy dżem jest już gęsty, należy przełożyć go do umytych, wyparzonych słoików.
- Przetrzeć ścierką pokrywki i ranty pojemników, a następnie szczelnie je zakręcić.
- Przetwory położyć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Rada: osoby, którym brak czasu bądź cierpliwości, zamiast smażyć dżem do uzyskania gęstej konsystencji, mogą dodać do niego pektynę. Wystarczy rozpuścić ją w połowie litra ciepłej wody, wlać do dżemu i gotować przez pięć minut.
Dżem z czarnej morwy doskonale smakuje z pieczywem. Można smarować nim kanapki lub wykorzystać jako farsz do słodkich bułek. Dżem z morwy nadaje się także do różnych deserów i ciast.
Smacznego!
Zobacz także: