Sok i syrop z czarnej morwy. Na co pomagają? Jak działają?

Morwa czarna nie cieszy się taką popularnością jak morwa biała, ale ma równie korzystny wpływ na zdrowie. Na dodatek jest smaczniejsza i bardziej soczysta. Sporządza się z niej soki, syropy, nalewki i inne przetwory, które obfitują w wartości odżywcze. Morwa czarna działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, ułatwia też odkrztuszanie i pomaga obniżyć gorączkę. Dlatego też sok czy syrop z morwy warto stosować w czasie przeziębienia lub grypy oraz w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej. Morwa czarna ma też właściwości krwiotwórcze i przeciwkrwotoczne, dlatego zalecana jest w przypadku anemii, miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto roślina ta poprawia trawienie i korzystnie wpływa na metabolizm glukozy, więc mogą po nią sięgać diabetycy i osoby odchudzające się. W czym jeszcze mogą nam pomóc sok i syrop z czarnej morwy? Jak je przygotować i jak stosować?

Sok z czarnej morwy
Sok z czarnej morwy©123RF/PICSEL

Kilka słów o morwie czarnej

Czarna morwa
©123RF/PICSEL

Morwa to drzewo, które pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a obecnie uprawiane jest też w Europie, Ameryce i Afryce. Ma wiele odmian, ale najczęściej można spotkać białą, czarną i czerwoną. Najpopularniejsza jest ta pierwsza ze względu na to, że nie wymaga specjalnych warunków klimatycznych i powszechnie występuje w wielu krajach, również w Polsce. Natomiast morwa czarna rośnie lepiej w ciepłym klimacie, dlatego występuje głównie na północnych terenach Azji Mniejszej, a także w Hiszpanii i we Włoszech. W Polsce jest niestety rzadko spotykana. Za morwę czarną często mylnie uznaje się niektóre odmiany morwy białej, gdyż przybierają one ciemnofioletowy kolor, gdy są już bardzo dojrzałe. Owoce morwy czarnej przypominają nieco jeżyny, tylko są większe i bardziej wydłużone. Są soczyste i mają orzeźwiający, słodko-kwaśny smak – o wiele lepszy od zbyt słodkiej i mdłej morwy białej. Dlatego przygotowuje się z niej różne przetwory, np. dżemy, konfitury, nalewki czy wina. Cenione są również sok i syrop z czarnej morwy, które pomagają na wiele dolegliwości.

Wartości odżywcze czarnej morwy

Zarówno morwa biała, jak i czarna mają wiele właściwości prozdrowotnych i obfitują w wartości odżywcze. Są niskokaloryczne, na 100 g przypada ok. 65 kalorii. W medycynie naturalnej wykorzystuje się owoce, liście i korę morwy. Czarna odmiana obfituje w antocyjany (z grupy flawonoidów), które nadają jej ciemny kolor. Wykazują one silne właściwości przeciwutleniające – usuwają z organizmu wolne rodniki i zapobiegają wielu chorobom. W morwie znajdują się także kumaryny, garbniki, taniny, pektyny, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz kwas chlorogenowy. Ten ostatni spowalnia rozkład węglowodanów złożonych i ich wchłanianie oraz zapobiega nagłym skokom cukru. Morwa czarna to także źródło witamin A, C i z grupy B (B1, B2, B3 i B9). Morwa zawiera też dużo żelaza, a do tego potas, magnez, fosfor i wapń.

Na co pomoże sok i syrop z czarnej morwy?

Na co pomaga czarna morwa?
©123RF/PICSEL

Owoce czarnej morwy są bardzo zdrowe i korzystnie oddziałują na organizm. Sporządzone z nich sok i syrop to orzeźwiające napoje, które gaszą pragnienie, działają moczopędnie i oczyszczają z toksyn. Dzięki licznym aktywnym substancjom morwa czarna ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zalecana jest w przypadku przeziębienia, grypy i infekcji dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie i napotnie, dzięki czemu może pomóc w obniżaniu gorączki i łagodzeniu kaszlu oraz objawów astmy oskrzelowej. Sok z czarnej morwy może być też stosowany jako płukanka przy stanach zapalnych jamy ustnej, zapaleniu migdałków i owrzodzeniach. Morwa czarna jest też produktem lekko przeczyszczającym, pobudza trawienie i pomaga na zaparcia, biegunki czy bolesne kolki. Spowalnia wchłanianie węglowodanów i nie powoduje nagłych skoków cukru, dzięki czemu zaspokaja apetyt na dłużej. Może być więc spożywana przez osoby odchudzające się i chorujące na cukrzycę. Sok i syrop z morwy polecane są także w przypadku choroby nerek, a także wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Czarna morwa zawiera dużo żelaza (więcej niż morwa biała), działa krwiotwórczo i przeciwkrwotocznie. Obniża również poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów oraz udrażnia układ krwionośny, dzięki czemu może zapobiegać anemii, miażdżycy i innym chorobom sercowo-naczyniowym. Picie soku z morwy czarnej zaleca się również kobietom w czasie miesiączki, które mają obfite krwawienia. Dzięki zawartości licznych antyoksydantów morwa czarna korzystnie wpływa też na wzrok oraz kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jak zrobić sok z czarnej morwy?

Syrop z czarnej morwy
©123RF/PICSEL

Aby otrzymać naturalny sok z czarnej morwy, należy dojrzałe owoce umyć i oczyścić z szypułek, a następnie przepuścić przez sokowirówkę. Można ewentualnie dodać trochę cukru dla lepszego smaku. Sok należy przelać do butelek, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Przechowujemy go w chłodnym i ciemnym miejscu. Sok można dodawać do herbaty i pić przy infekcjach lub używać go jako płukanki przy stanach zapalnych gardła i owrzodzeniach jamy ustnej.

Jak zrobić syrop z morwy czarnej?

Z morwy czarnej można również przygotować gęsty, pyszny syrop na kaszel i przeziębienie. Dwa kilogramy owoców należy umyć i oczyścić, a następnie wsypać do garnka i rozgnieść. Warto wiedzieć, że morwa ma właściwości barwiące, więc najlepiej do przygotowania syropu użyć rękawiczek. Owoce należy przykryć i odstawić na 4-5 dni, aż puszczą soki. Po tym czasie odcedzamy je przez sito, a sok wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy kilogram cukru i gotujemy przez kilka minut. Ciepły syrop przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas