Tajemniczy składnik, który podkręci smak świątecznych potraw. Zobacz sprawdzone przepisy

Płatna współpraca

Przygotowując świąteczne dania warto postawić na składnik, który łączy w sobie jakość i wszechstronność – boczek
Przygotowując świąteczne dania warto postawić na składnik, który łączy w sobie jakość i wszechstronność – boczekMartyna Taras FILMSEE / Interia

Placuszki z serem, boczkiem i sosem żurawinowym, czyli...

Świąteczne potrawy z boczkiem to szansa na zaskoczenie zaproszonych gościMartyna Taras FILMSEE / Interia
  • opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów (albo opakowanie boczku surowego wędzonego w kostce Sokołów)
  • 200 g twarogu
  • jajko
  • szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • dwie łyżki masła
  • 100 g konfitury z żurawiny
  • szczypta soli i pieprzu

Pierogi z boczkiem i cebulą, czyli...

  • opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
  • 500 g mąki
  • jajko
  • 250 ml ciepłej wody
  • dwie duże cebule
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia

Zupa krem z leśnych grzybów z chipsem z boczku...

  • opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
  • ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
  • jedna mała cebula
  • jedna mała marchewka
  • 5 ziemniaków
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?