Co zrobić, żeby nie mieć czerwonej twarzy?

Delikatny rumieniec może dodać uroku i przyciągnąć spojrzenia, ale gdy twarz często jest nadmiernie zaczerwieniona, bardzo łatwo wpaść w kompleksy. Za tym powszechnym problemem kryje się szereg czynników, w tym zła kondycja naczyń krwionośnych, promieniowanie UV, niewłaściwa pielęgnacja oraz źle dobrany jadłospis. Dlaczego skórze często szkodzi mydło, peeling, gorąca woda, ostre przyprawy i alkohol? Poniżej można znaleźć kilka wskazówek, które pomogą pozbyć się zaczerwienienia na twarzy.

Nadmiernie zaczerwieniona skóra to często efekt złej pielęgnacji
Nadmiernie zaczerwieniona skóra to często efekt złej pielęgnacji123RF/PICSEL

Nadmiernie zaczerwieniona skóra to efekt czynników zewnętrznych

Uważaj, czym myjesz twarz
Uważaj, czym myjesz twarz123RF/PICSEL

Nie będzie żadnym wielkim odkryciem stwierdzenie, że za nadmiernym czerwienieniem twarzy najczęściej kryją się niekorzystne czynniki zewnętrzne, takie jak nadmierne promieniowanie UV, zanieczyszczone i suche powietrze oraz mróz. Niebagatelne znaczenie ma także kondycja układu krwionośnego. Naturalnym zjawiskiem są rozszerzające się - pod wpływem silnym emocji bądź gwałtownie rosnącego ciśnienia - naczynia krwionośne, ale gdy pękanie naczynek i zaczerwienia stają się normą, to znak, że nasza skóra jest nadwrażliwa i wymaga szczególnej pielęgnacji.

Odstaw gruboziarniste peelingi i mydło

Zaczerwieniona skóra? Lepiej odstaw mydło
Zaczerwieniona skóra? Lepiej odstaw mydło123RF/PICSEL

Peelingi gruboziarniste, mleczka do demakijażu, łączenie kosmetyków, które zawierają substancje drażniące, takie jak barwniki, środki zapachowe, a nierzadko lanolinę, mogą działać drażniąco, a nawet wywoływać rumień napadowy. Znacznie lepszym wyborem będą kosmetyki lekkie i bogate w substancje łagodzące, takie jak aloes, zielona herbata czy lukrecja. Warto także zrezygnować z długich kąpieli, zwłaszcza w gorącej wodzie, a do oczyszczania skóry zamiast mydła stosować delikatny preparat oczyszczający oraz wodę termalną, która łagodzi i tonizuje naskórek. Nadmiernie wrażliwa skóra wymaga także wzmocnienia od środka. Szczególnie zalecane są preparaty z witaminą C, rutyną, kasztanowcem oraz miłorzębem japońskim.

Zaczerwieniona skóra? Zadbaj o warzywa, ryby i kasze na talerzu

Ostre przyprawy cerze nie służą
Ostre przyprawy cerze nie służą123RF/PICSEL

Cerę wesprze także odpowiednio zbilansowana dieta, warto zadbać o to, aby na talerzu gościły produkty bogate w witaminę C i B3. Jak łatwo się domyślić, tej pierwszej najwięcej zawierają warzywa oraz owoce, ale już witamina B3 występuje w kaszach - gryczanej i jęczmiennej, ryżu, otrębach, rybach (zwłaszcza dorszu i śledziach) oraz w roślinach strączkowych i liściastych. Praktyki wspierające dobrą kondycję cery naczynkowej obejmują także wykluczenie z codziennego jadłospisu produktów rozgrzewających i zwiększających przepływ krwi, takich jak alkohol, kawa, napoje z kofeiną, ostre przyprawy, sztuczne słodziki oraz nabiał i pomidory.

Zadbaj o ryby na talerzu
Zadbaj o ryby na talerzu123RF/PICSEL

Skóra jest wciąż czerwona? Skonsultuj się z dermatologiem

Uważaj,  czym myjesz twarz
Uważaj, czym myjesz twarz123RF/PICSEL

Jeśli naturalne metody nie pomagają; skóra jest wciąż zaczerwieniona, a naczynka nadmiernie pękają, warto skonsultować się z z dermatologiem. Przyczyną problemów ze skóra może być trądzik różowaty albo atopowe zapalenie skóry. Obydwa wymienione wymagają leczenia farmakologicznego oraz zastosowania antybiotyków, maści przeciwbakteryjnych, przeciwpasożytniczych i przeciwzapalnych.

Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas