Jak wykonać balsam nagietkowy?
Choć zwykłą maść nagietkową można również stosować na suche, popękane usta, lubię używać balsamu przeznaczonego specjalnie do ust.
Dodatek masła shea i oleju rycynowego pozostawiają na ustach kremowy połysk i pozwalają na dłuższe utrzymywanie się dobroczynnego balsamu na ustach. Można go też używać jako pomadkę przeciwświądową na suchą skórę. W wersji wegańskiej użyj wosku Candelilla i używaj połowy porcji zwykłego wosku. Tak więc w tym przepisie użyjesz około 1/2 łyżki wosku Candelilla).
Do wykonania takiego balsamu potrzebujesz:
2,5 łyżki (lub wagowo 50 g) oleju nagietkowego
½ łyżki oleju rycynowego
1 łyżka masła mango, shea lub kakao (lub 5 g wagowo)
1 łyżka wosku pszczelego (4 g wagowo)
Umieść oleje, wosk i masło w żaroodpornym słoiku lub pojemniku z miarką. Włóż go do rondelka z wodą wlaną do wysokości kilku centymetrów. Umieść garnek na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia na średnim lub małym ogniu. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się wosku i maseł. Następnie wyłącz kuchenkę i zdejmij pojemnik z palnika. Możesz dodać kilka kropli olejku miętowego lub eterycznego olejku dla dodania zapachu.