Jak zrobić pastę cukrową do depilacji?
Usuwanie zbędnego owłosienia nie należy do najprzyjemniejszych zabiegów, a do tego często wiąże się z podrażnieniami i wrastającymi włoskami. Ich przyczyną może być używanie produktów pełnych substancji chemicznych. Jeśli więc mamy wrażliwą skórę, warto wypróbować alternatywną metodę depilacji, wykorzystując do tego pastę cukrową. Jest przede wszystkim całkowicie naturalna, a składniki potrzebne do jej wykonania są tanie i zazwyczaj znajdują się w każdym domu. Dzięki temu sposobowi można cieszyć się gładką skórą nawet do trzech tygodni. Do tego pasta cukrowa nie wywołuje podrażnień, a po jej użyciu włoski odrastają słabsze i jaśniejsze. Jak więc przygotować pastę cukrową? Jak ją stosować? Sprawdźmy.
Zalety depilacji pastą cukrową
Depilacja pastą cukrową znana jest od wieków, a metoda ta przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Jest w pełni naturalna, gdyż do jej sporządzenia wykorzystuje się tylko cukier, wodę i sok z cytryny. Dzięki temu może być stosowana przez osoby, które mają wrażliwą skórę i są podatne na uczulenia. Mikstura jest w pełni bezpieczna, a efekty utrzymują się aż do trzech tygodni. Depilację pastą cukrową można stosować również wtedy, gdy włoski są bardzo krótkie i nie trzeba czekać aż odrosną. W dodatku pasta nie przykleja się do włosków, a jedynie odkleja niechciane włoski. W dodatku odrastają one wolniej i są słabsze oraz jaśniejsze. Jeśli po depilacji pastą cukrową wystąpią jakieś podrażnienia, z reguły znikają jeszcze tego samego dnia. Zmywa się ją tylko wodą i nie są potrzebne żadne inne dodatkowe chemiczne preparaty.
Jak przygotować pastę cukrową?
Sporządzenie pasty cukrowej jest nieco czasochłonne, ale wbrew pozorom nie takie trudne. Z powodzeniem możemy wykonać ją w domu. Do jej przygotowania potrzebujemy dwie szklanki cukru, ¼ szklanki wody oraz ¼ szklanki soku z cytryny. Najpierw należy zagotować w garnku wodę z sokiem z cytryny, a następnie wsypać cukier. Następnie gotujemy na małym ogniu i mieszamy składniki do momentu rozpuszczenia się cukru. Mieszanka będzie gotowa, gdy ściemnieje i przybierze brązowy kolor, a konsystencja będzie przypominać rozpuszczony karmel (z reguły zajmuje to ok. 25 minut). Można również wykonać test i wyjąć odrobiną pasty z garnka. Gdy będzie szybko zastygać, to znaczy, że jest gotowa. Mieszankę należy przelać do zimnej miski i można przechowywać ją w lodówce.
Jak wykonać depilację pastą cukrową?
Metoda na zimno: Depilację pastą cukrową można stosować na dwa sposoby – na zimno i na ciepło. W przypadku tej pierwszej metody należy nabrać trochę pasty (wystarczy jedna łyżka stołowa) i chwilę ugniatać w rękach, by przybrała konsystencję plasteliny. Masę rozciągamy na skórze do uzyskania cienkiej warstwy, pamiętając, by robić to pod włos. Następnie należy szybko i energicznie zerwać pastę zgodnie z kierunkiem włosa. Oderwaną masę można użyć ponownie i wydepilować nią większy fragment skóry, np. całą łydkę.
Metoda na ciepło: W przypadku drugiej metody potrzebne nam są cienkie paski materiału, którymi będziemy odrywali pastę. Najpierw należy ją podgrzać w kąpieli wodnej, a gdy się rozpuści, nakładamy ją szpatułką lub drewnianym patyczkiem na wybrany fragment ciała. Później przykładamy pasek materiału, delikatnie dociskamy i zrywamy energicznym ruchem. Powtarzamy czynność, aż wybrane miejsce będzie zupełnie gładkie.