Reklama

Reklama

Kapusta zadba o zdrowie i urodę

Choć często gości na naszych talerzach, nie doceniamy jej właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych. Pora to zmienić!

Biała, czerwona, włoska... Każda odmiana kapusty to cenne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, źródło witamin i minerałów. Ale oprócz wartości dietetycznych kapuściane liście mają też inne zalety. Można z nich zrobić leki na różne dolegliwości wewnętrzne i skórne. Takie sposoby od wieków poleca medycyna ludowa ze względu na ich skuteczność i łatwość zastosowania. W długie wieczory z pewnością znajdziecie też czas na wypróbowanie kapuścianej maseczki. Warto!

Cenne właściwości niepozornego warzywa

Reklama

- Zawartością wit. C dorównuje cytrynie (ponad 40 mg w 100 g). Dlatego wzmacnia i uodparnia organizm.

- Dzięki dodatkowi antyseptycznej siarki pomaga na problemy skórne (np. egzemy) oraz choroby dróg oddechowych.

- Korzystnie wpływa na pracę żołądka i jelit, bo wyścieła błonę śluzową przewodu pokarmowego ochronnymi substancjami.

- Ułatwia obniżanie poziomu cukru, jest polecana diabetykom.

- Pomaga zapobiegać nowotworom. Zawarte w niej związki zapobiegają rakowi o podłożu hormonalnym (np. jajników).

Praktyczne rady:

- Nie wyrzucaj liści z wierzchu główki. Są najbardziej wartościowe.

- Kiszonej kapusty nie należy płukać, aby nie niszczyć zawartych w niej substancji dezynfekujących przewód pokarmowy.

Na zimowe infekcje i poprawę odporności

Gdy boli gardło
Kilka razy dziennie płucz je sokiem z białej kapusty (zmiksuj i odsącz przez sitko) z dodatkiem miodu.

Przeciw anginie
Zrób na noc okład z liści włoskiej (lub białej) kapusty. Włóż je na kilka sekund do gorącej wody. Osusz i rozwałkuj. Obłóż szyję i obwiąż bandażem.

Jeśli masz katar
Rano i wieczorem wkraplaj do nosa kilka kropli soku z białej kapusty.

Przy przeziębieniu
W wodzie pogotuj ok. 10 min pół główki białej kapusty i 3 cebule. Do wywaru dodaj trochę miodu i soku z cytryny. Wypij i wypoć się.

Na wzmocnienie
W okresie grypowym codziennie pij szklankę soku z kiszonej kapusty z sokiem z marchewki.

Skuteczne maseczki na gładką i świeżą cerę

Maskę z kapusty nakładaj na ok. 15 min, omijając powieki. Zmywaj letnią wodą.

Oczyszczająca do cery tłustej i z trądzikiem
Dwie garści kiszonej kapusty przepuść przez maszynkę do mięsa. Połącz z ubitym białkiem i łyżką pszennej mąki.

Łagodząca do cery przesuszonej oraz spierzchniętej
Zmiksuj kilka liści białej kapusty. Dodaj utarte jabłko, pół rozdrobnionego widelcem awokado oraz oliwę.

Ujędrniająca dla pań dojrzałych
Zmiksuj dwie łyżki kiszonej kapusty i łyżkę płatków owsianych. Wymieszaj z oliwą.

Okłady i kąpiele na kłopoty ze skórą i stawami

Na drobne ranki i opryszczkę
Przykładaj do zmienionego miejsca rozgnieciony liść białej kapusty. Przemywaj skórę sokiem z białej kapusty.

Na sińce i stłuczenia
Z kilku zielonych liści kapusty usuń żyłki. Zalej gorącą wodą, odsącz i rozwałkuj. Połóż na sińce i zabandażuj. Zmieniaj co parę godzin.

Przy reumatyzmie
Rozgnieć kilka wierzchnich liści białej kapusty. Przyłóż do chorego miejsca i zabezpiecz bandażem. Potrzymaj, aż liście wyschną.

Na bolące mięśnie i stawy
Ugotuj 2 białe kapusty. Płyn wlej do wanny z ciepłą wodą. Zanurz się na 15 min.

Naturalna pomoc dla układu trawienia

Na lepszą przemianę materii
Zjadaj codziennie 3 łyżki kiszonej kapusty (przygotowanej bez dodatku octu!).

Jeżeli cierpisz na zaparcia
Popijaj w ciągu dnia 1-2 szklanki wywaru z białej kapusty.

Przy wrzodach żołądka
Codziennie wypijaj szklankę soku z surowej kapusty. Kuracja na 4-6 tygodni.

Przy kłopotach z wątrobą 1/2 szkl. soku z kiszonej kapusty z odrobiną zmielonego kminku wypijaj na pół godziny przed posiłkiem.

Ewa Piasecka



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje