Reklama

Reklama

Maseczki do przesuszonej skóry

Twoja cera jest podrażniona słońcem, jej wygląd poprawią domowe maseczki.

Gdy cera jest odwodniona

Zauważyłaś, że na twojej twarzy pojawiły się drobne zmarszczki, skóra jest gorzej napięta. Nawadniaj ją, spryskując kilka razy dziennie wodą termalną. Pamiętaj, by nadmiar wilgoci po chwili osuszyć chusteczką higieniczną. Krem nawilżający zastąp mocniejszym serum. Raz w tygodniu zaaplikuj maseczkę z fasoli.

• Przepis na maseczkę: Filiżankę ugotowanej białej fasoli przeciśnij przez sitko i dodaj łyżkę olejku ze słodkich migdałów, sok z 1/2 cytryny i łyżkę miodu (jeśli zamiast miodu użyjesz drożdży - maska będzie mieć właściwości oczyszczające). Rozprowadź papkę na twarzy, zmyj ją letnią wodą po 15 min.

Reklama

Jeśli skóra jest podrażniona

Czujesz, że twarz jest sucha, ściągnięta, a po plażowaniu zaczerwieniona. Ukoi ją maseczka z dyni. Potem wklep grubą warstwę kremu nawilżającego.

• Przepis na maseczkę: Zmieszaj 2 łyżki utartego miąższu z dyni z 2 łyżeczkami kleiku ryżowego, żółtkiem i 4 kroplami witaminy A. Nanieś na twarz i szyję, zmyj letnią wodą po 20 min.

Kiedy naskórek łuszczy się

Nie podoba ci się, że skóra łuszczy się, a gdzieniegdzie pojawiają się jaśniejsze plamki na tle złocistej opalenizny. Posmaruj twarz cienko kremem i rozprowadź na niej maseczkę, np. kabaczkową. Zmiękczy ona naskórek i zapobiegnie złuszczaniu.

• Przepis na maseczkę: Zetrzyj na tarce 1/2 obranego kabaczka. Dodaj go do papki ugotowanej z łyżeczki: siemienia lnianego, płatków owsianych. Rozprowadź ciepłą papkę na twarzy, przykryj gazą. Zmyj po 15 min.

Odśwież kolor opalenizny

Bogate w kwasy owoce świetnie poprawią odcień opalenizny. Delikatnie złuszczą zewnętrzną warstwę naskórka i w efekcie przywrócą przyciemniałej skórze bardziej złocisty koloryt. Dlatego wykorzystaj te właściwości sezonowych owoców i przyrządzaj z nich maseczki. Stosuj je raz w tygodniu, najlepiej wieczorem. A potem wklep krem.

• Przepis na maseczkę: Zmieszaj po kilka rozgniecionych widelcem różnych owoców lub użyj jeden wybrany, np. jabłko, maliny czy morele. Papkę z ich miąższu rozprowadź na twarzy, potrzymaj przez 15 minut i zmyj letnią wodą.

Gdy naskórek jest szorstki

Przyłóż okład z ziemniaka. Ugotowany w mundurku ziemniak rozgnieć widelcem, zmieszaj z łyżką mleka i żółtkiem. Masę podgrzej w kąpieli wodnej. I tak ciepłą, jak dasz redę znieść, rozprowadź na twarzy i szyi. Przykryj ją gorącym, wilgotnym kompresem z gazy (złożonej z kilku warstw). Po 20 minutach zmyj papkę ciepłą, a potem zimną wodą. Maseczka wygładza szorstką cerę i odświeża opaleniznę.

Zrób ogórkowy lifting. Utrzyj na tarce obrany ogórek i wyciśnij z niego sok przez gazę. Dodaj go do białka ubitego na sztywną pianę i wymieszaj. Papkę nanieś na twarz. Możesz też twarz przecierać plasterkami ogórka. Maseczka wygładza zwiotczałą i suchą cerę.

4 przepisy na warzywne maski po opalaniu

• Groszkowa wygładza. Garść ugotowanego zielonego groszku rozgnieć widelcem i zmieszaj z łyżeczką śmietanki. Nanieś na twarz, zmyj po 20 min.

• Marchewkowa utrwala opaleniznę. 3 marchewki zetrzyj na tarce, dodaj łyżeczkę mleka w proszku i 1/2 żółtka. Trzymaj na twarzy 20 min, zmyj wodą.

• Pietruszkowa wybiela plamki. Natkę drobno posiekaj i zmieszaj z łyżeczką jogurtu i kilkoma kroplami soku z cytryny. Nanieś na twarz, zmyj po 15 min.

• Pomidorowa zwęża rozszerzone pory. Pomidor obierz ze skórki, rozgnieć widelcem i zmieszaj z 1/2 kubka jogurtu. Trzymaj na twarzy 15 min, zmyj wodą.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: cera | maseczka | maseczki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje