Mleczko pszczele: Właściwości i zastosowania

Mleczko pszczele uznaje się za jeden z naturalnych eliksirów młodości i długowieczności. Wykazuje szereg właściwości leczniczych, a do tego świetnie wpływa na skórę – stymuluje produkcję kolagenu, zwalcza trądzik i wypryski. Jest szczególnie polecane przyszłym rodzicom – reguluje owulację i poprawia jakość nasienia. Przede wszystkim jednak wykazuje zbawienny wpływ na układ odpornościowy i metabolizm. Skutecznie chroni też przed miażdżycą. Dowiedz się, czym jest mleczko pszczele i jak je stosować, by dłużej cieszyć się zdrowiem i młodością.

Dlaczego mleczko pszczele jest tak cenne?
Dlaczego mleczko pszczele jest tak cenne? ©123RF/PICSEL
Pikantne masełko z miodem i chiliInteria Kulinaria

Czym jest mleczko pszczele i jak powstaje?

Jak powstaje mleczko?
©123RF/PICSEL

Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów młodych pszczół robotnic. Ma ono silne właściwości odżywcze - zaobserwowano, że wyłącznie nim żywi się królowa matka, która żyje nawet 40 razy dłużej niż pozostałe pszczoły. Mleczko jest też pożywieniem wszystkich pszczół do trzeciego dnia życia. Wtedy też owady najszybciej rosną. Ze względu na to, że substancja jest produkowana w niewielkich ilościach, stanowi niezwykle cenny składnik miodu, a także leków, suplementów diety czy kosmetyków.

Pszczele mleczko ma kremową konsystencję, która z czasem się zagęszcza, a także perłowy lub lekko żółty kolor. W zależności od spożywanego przez pszczoły pokarmu może mieć smak lekko kwaśny i gorzki lub kwaśno-słodki. Składa się z wody, cukrów i aminokwasów, zawiera też wiele innych cennych dla zdrowia substancji. Znajdziemy w nim m.in. witaminę C, D i E, witaminy z grupy B, a także wapń, fosfor, miedź, żelazo i krzem. Pszczele mleczko zawiera również kwas deoksyrybonukleinowy i acetylocholinę, która nie występuje w innych produktach pochodzenia pszczelego.

Właściwości mleczka pszczelego

Właściwości mleczka
©123RF/PICSEL

Mleczko pszczele już od dawna zyskało uznanie wśród dietetyków i lekarzy. Jest wsparciem w okresie zimowo-wiosennym – nie tylko wzmacnia odporność i stymuluje układ immunologiczny do walki z infekcjami, ale poprawia też nastrój, dodaje energii i pozytywnie oddziałuje na cały układ nerwowy. Pomaga zwalczyć stres, ułatwia zasypianie i poprawia pamięć oraz koncentrację. Pszczele mleczko wykazuje też zbawienny wpływ na układ krążenia. Działa przeciwmiażdżycowo, wzmacnia naczynia krwionośne, a nawet reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Ułatwia też regenerację organizmu (np. po ciężkiej chorobie), pomaga oczyścić go z toksyn, poprawia procesy trawienne i przyspiesza metabolizm.

Nie bez przyczyny pszczele mleczko nazywane jest też eliksirem młodości. Opóźnia procesy starzenia się skóry, działa antybakteryjnie i jest skutecznym wsparciem w walce z trądzikiem, niedoskonałościami, przebarwieniami i zmarszczkami. Przyspiesza też gojenie się ran.

Pszczele mleczko jest również niezwykle wartościowym produktem dla przyszłych rodziców i kobiet w ciąży. Reguluje cykl i owulację, poprawia jakość męskiego nasienia i zwiększa libido. Po zapłodnieniu stymuluje z kolei produkcję progesteronu, który odpowiada za utrzymanie ciąży, a po porodzie pobudza laktację.

Zastosowanie mleczka pszczelego

Zastosowanie mleczka
©123RF/PICSEL

Mleczko pszczele można stosować w czystej postaci lub w formie suplementu diety. W tym pierwszym przypadku trzeba jednak pamiętać, że substancja w temperaturze pokojowej dość szybko się psuje i traci właściwości, więc najlepiej zużyć ją w ciągu kilku dni (można spożywać ją w niewielkich ilościach, aplikując pod język lub użyć jako maseczki do twarzy). Przydatność mleczka można wydłużyć (nawet do roku), jeśli przechowamy je w szczelnie zamykanym słoiczku i w temperaturze 0 stopni Celsjusza. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 300 mg w przypadku osoby dorosłej i 150 mg w przypadku dziecka. Mleczko pszczele zaleca się stosować przez miesiąc, dwa razy do roku, najlepiej rano przed śniadaniem lub na noc. Opakowanie 25 g kosztuje ok. 60-70 zł. Suplementy i kosmetyki zawierające mleczko pszczele są znacznie tańsze, ale trzeba zwracać uwagę na ich skład.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas