Naturalny eliksir młodości czy chwilowy trend? Sekrety gumy brzoskwiniowej
Oprac.: Agnieszka Kasprzyk
W pogoni za gładką i jędrną skórą kobiety na całym świecie testują coraz to nowsze kosmetyki i suplementy. Jednym z najnowszych hitów jest guma brzoskwiniowa, którą pokochały Azjatki. Potocznie nazywana jest często "łzami brzoskwini". Czy rzeczywiście działa na zmarszczki? I co to właściwie jest? Sprawdzamy.
![Łzy brzoskwini wygładzą zmarszczki. Azjatki je kochają](https://i.iplsc.com/000KK5W40G8SA4O5-C322-F4.webp)
Spis treści:
Guma brzoskwiniowa - co to właściwie jest?
Guma brzoskwiniowa to naturalna żywica, pozyskiwana z pni i gałęzi drzewa brzoskwiniowego (Prunus persica). Drzewo to pochodzi z Chin i od wieków było cenione zarówno za soczyste owoce, jak i właściwości lecznicze swojej żywicy. Guma powstaje w wyniku naturalnego procesu, podczas którego drzewo wytwarza lepką substancję, podobnie jak drzewa akacjowe produkują gumę arabską.
Choć guma brzoskwiniowa nie zawiera czystego kolagenu, wspiera jego naturalną produkcję w organizmie. Dzieje się tak, dzięki wysokiej zawartości polisacharydów w produkcie. W efekcie jej regularne spożywanie może poprawiać jędrność skóry i redukować oznaki starzenia. Produkt ten można nabyć w sklepach internetowych w formie przezroczystych grudek w kolorze miodowym lub bursztynowym. 100 gramów "łez brzoskwini" kosztuje od 30 do 80 zł.
Czy guma brzoskwiniowa jest bezpieczna do spożycia?
Fakt, że produkt ten jest żywicą, może niektórych odstręczać od jej używania w kuchni. Tymczasem guma brzoskwiniowa jest całkowicie naturalnym produktem, bezpiecznym do spożycia. Od wieków znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jest lekkostrawna, nie powoduje alergii i jest bezpieczna dla większości osób. Warto jednak pamiętać, że jak każdy produkt, powinna być spożywana w umiarkowanych ilościach.
Żywica brzoskwiniowa nie tylko pobudza organizm do produkcji kolagenu. Ma również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Polisacharydy w niej zawarte działają antybakteryjnie, a duża zawartość błonnika dobrze wpływa na pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Żywicy nie powinny jednak spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
![Gumę brzoskwiniową w kuchni azjatyckiej wykorzystuje się m.in. do zagęszczania zup](https://i.iplsc.com/000KK5XZDF337Q7Q-C322-F4.webp)
Jak używać w kuchni żywicy brzoskwiniowej?
Choć "łzy brzoskwini" wyglądają jak małe cukierki, nie nadają się do bezpośredniego spożycia jako przekąska. W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się je do zagęszczania zup i sosów oraz do przygotowywania napojów. Żywica brzoskwiniowa nie tylko zagęszcza potrawy, ale podkreśla ich smak, ponieważ podobnie jak tłuszcz jest jego nośnikiem.
Aby użyć gumy brzoskwiniowej w kuchni, namocz ją najpierw w wodzie na 24 godziny. Po odlaniu wody nadaje się jako dodatek do zup, sosów, deserów czy koktajli. Azjatki sięgają po gumę brzoskwiniową wyjątkowo chętnie, bo w zagęszczaniu potraw jest ona dużo zdrowszą alternatywą od mąki. Spożywana regularnie ujędrni skórę, więc może warto skorzystać z tego produktu chińskiej medycyny.