Olej arganowy: Właściwości i zastosowania
Olej arganowy nazywany jest "płynnym złotem Maroka". Nic dziwnego – to prawdziwy eliksir młodości, który nie tylko spowalnia procesy starzenia się skóry, ale też rewelacyjnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy i pokarmowy. Marokański olejek występuje bowiem w postaci kosmetycznej i spożywczej. Wykazuje wiele cennych dla zdrowia właściwości i pomaga w walce z trądzikiem, przebarwieniami czy bliznami. Dlaczego olejek arganowy jest tak cenny i w jaki sposób go stosować?
Czym jest olej arganowy?
Olej arganowy to jeden z najdroższych i najtrudniej dostępnych olejów na świecie. Wszystko dlatego, że pozyskuje się go z nasion drzewa występującego jedynie w niektórych rejonach Maroka. Proces tłoczenia oleju z nasion także jest skomplikowany i pracochłonny, ponieważ wytwarza się go ręcznie, co także wpływa na wysoką cenę produktu (100 ml kosztuje ok. 50 zł).
Spożywczy olejek arganowy powstaje z prażonych nasion i cechuje się ciemnozłotym kolorem oraz orzechowym smakiem i aromatem. Z kolei olejek kosmetyczny wytwarza się z nasion nieprażonych i ma on lekko kwaśny zapach, a także znacznie jaśniejszą barwę. Do wyprodukowania 1 litra olejku potrzeba aż 30-35 kg nasion.
Właściwości i zastosowania spożywczego olejku arganowego
Spożywczy olejek arganowy podkreśla smak potraw i nadaje im orzechowy aromat. Jednak sławę zyskał ze względu na wyjątkowe właściwości zdrowotne. Znajdziemy w nim przede wszystkim bardzo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, -6 i -9, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed miażdżycą oraz innymi chorobami układu krążenia, takimi jak zawał serca czy udar. Olejek arganowy wspiera także prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek, zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej i wzmacnia układ odpornościowy. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne i chroni przed infekcjami grzybiczymi i bakteryjnymi. Bardzo dobrze wpływa też na układ pokarmowy – łagodzi objawy niestrawności, a nawet choroby wrzodowej żołądka. Z kolei znajdujące się w nim naturalne przeciwutleniacze usuwają z organizmu wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenia komórek i zmniejszają w ten sposób ryzyko powstania nowotworów. Olejek arganowy wspiera też pracę układu nerwowego i może być wykorzystywany w leczeniu choroby Alzheimera, choroby Parkinsona czy stwardnienia rozsianego.
W celach kulinarnych olejek arganowy należy stosować wyłącznie na zimno, tak by nie stracił cennych właściwości. Pasuje do mięs i sałatek warzywnych czy owocowych, będzie idealnym składnikiem sosów i marynat, a nawet deserów czy słodkich potraw (np. naleśników).
Właściwości i zastosowania kosmetycznego olejku arganowego
Równie wartościowymi właściwościami może poszczycić się olejek kosmetyczny. Ogromnym atutem marokańskiego złota jest znajdująca się w nim witamina E, czyli witamina młodości. Znacznie spowalnia ona naturalne procesy starzenia się skóry, chroni przed tworzeniem się zmarszczek i spłyca te istniejące. Pomaga też zwalczyć przebarwienia, rozstępy i blizny (także te po zabiegach operacyjnych). Ułatwia leczenie trądziku, łuszczycy i egzemy. Olejek arganowy jest szczególnie polecany do cery dojrzałej, wysuszonej czy narażonej na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, takich jak wiatr czy słońce. Dogłębnie nawilża i uelastycznia skórę, sprawiając, że wydaje się bardziej promienna i świeża.
Olejek można stosować jako zamiennik kremu (także tego pod oczy) – kilka kropel wystarczy delikatnie wsmarować w skórę lub włosy (dzięki temu nabiorą blasku, staną się nawilżone, wygładzone i bardziej miękkie), a także skórę głowy (wzmacnia cebulki i chroni włosy przed nadmiernym wypadaniem).