Kawowe triki

Jesteśmy narodem kawoszy. Przynajmniej teoretycznie, bo z aktualnych badań preferencji Polaków wynika, że kawa wyprzedziła herbatę i to ją lubimy bardziej. Czy jednak wiemy, jak podkręcić smak małej czarnej?

article cover

Kawowe triki

Zwietrzała kawa odzyska aromat, jeśli do jej opakowania trafi kostka czekolady. Należy opakowanie zamknąć szczelnie i poczekać dwa-trzy dni,.
Laska cynamonu, uprzednio rozdrobniona i zmielona razem z ziarnami kawy, nada napojowi wyjątkowy aromat. Zdaniem baristów, efekt będzie dużo lepszy, niż wtedy, gdy w tym samym celu zostanie wykorzystany sproszkowany cynamon.
Za idealną proporcję kawy do wody uchodzi 1:20 - co oznacza jedną porcję kawy na dwadzieścia porcji wody.
Kawa przechowywana długo siłą rzeczy stopniowo wietrzeje i traci aromat. Najgorszym pomysłem jest trzymanie jej w lodówce, w takich warunkach będzie absorbowała zapachy innych produktów znajdujących się tam. Przesypywanie do metalowej puszki również szkodzi walorom smakowym kawy. Najlepiej przechowywać ją w szafce, w oryginalnym opakowaniu, w którym została kupiona i nie mielić jej na zapas.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas