Jesienna kawa z charakterem. Jak przygotować wyjątkowo aromatyczne pumpkin spice latte?
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Zapach pieczonej dyni mieszający się z intensywnymi przyprawami i pobudzającym espresso to coś, na co czekali wielbiciele jesieni. Choć za oknem wciąż typowo letnia pogoda, miłośnicy nieco chłodniejszej pory roku coraz chętniej przygotowują napój spopularyzowany przez największą sieć kawiarni na świecie. Magia pumpkin spice latte tkwi w sezonowych dodatkach, które wprowadzają w błogi nastrój. Jak przyrządzić przysmak w domu? Sprawdź teraz.
Spis treści:
Główny składnik pumpkin spice latte
Chcąc przygotować domowe purée z dyni, warto wiedzieć, jaką odmianę wybrać. Doświadczeni szefowie kuchni, którzy w sezonie chętnie korzystają ze smakowitego warzywa, doradzają zakup dyni prowansalskiej, hokkaido lub piżmowej. Choć na pierwszy rzut oka różnią się od siebie, ich miąższ doskonale nadaje się do licznych potraw, w tym przetworów, musów czy deserów. Purée z dyni to podstawa jesiennych smakołyków. Możemy dostać je w większych marketach, ale bez trudu, i zbędnych konserwantów, przygotujemy je w domu.
Jak zrobić purée z dyni do pumpkin spice latte?
Głównym składnikiem purée jest dojrzała dynia o dowolnym rozmiarze. Bez oporów sięgajmy zarówno po małe okazy, jak i te nieco większe.
Przygotowanie purée z dyni
- Dynię dokładnie myjemy, a następnie kroimy na pół i wydrążamy środek z nasionami. W tym celu warto skorzystać z łyżki lub sięgnąć po specjalną gałkownicę do lodów.
- Tak przygotowane warzywo kroimy na mniejsze plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym i zabezpieczamy pokrywką lub folią aluminiową.
- Składnik pieczemy w 180 st. C przez 60 minut lub do momentu uzyskania całkowitej miękkości. Niewielkim i cienkim plastrom wystarczy zazwyczaj ok. 30-40 minut.
- Upieczoną dynię wyciągamy na kratkę, dokładnie studzimy, a następnie obieramy ze skórki i wrzucamy do kielicha blendera.
- Obraną dynię miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek. Jeśli wyjdzie zbyt wodnista, możemy odcisnąć nadmiar wody na sitku zabezpieczonym gazą.
- Gotowe purée z dyni przekładamy do czystego i wyparzonego słoiczka, który następnie możemy trzymać do pięciu dni w lodówce.
Pumpkin spice latte - przepis na kawę dyniową
Intensywne espresso, słodkawy posmak dyni oraz kombinacja aromatycznych i nieco pikantnych przypraw. Z połączenia tak dobranych składników powstaje kultowy jesienny napój, którym delektują się ludzie na całym świecie. Pumpkin spice latte dostaniemy nie tylko w największych kawiarnianych sieciówkach czy niewielkich i bardziej niezależnych kawiarenkach, ale także bez trudu przygotujemy w zaciszu domowej kuchni.
Składniki na pumpkin spice latte
- 2 łyżki domowego purée z dyni
- 125 ml mleka 2% lub 3,2%
- 2 łyżki syropu klonowego
- ¼ łyżeczki esencji waniliowej
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- pojedyncze lub podwójne espresso
- opcjonalnie: bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie pumpkin spice latte
- Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko, dodajemy purée z dyni, syrop klonowy, esencję waniliową, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz goździki.
- Całość podgrzewamy, a następnie przelewamy do kielicha blendera i miksujemy do delikatnego spienienia się mikstury.
- W kolejnym kroku mieszankę przelewamy przez gęste sito do kubka i wlewamy pojedyncze lub podwójne espresso.
- Górę pumpkin spice latte możemy udekorować porcją bitej śmietany, a także oprószyć odrobiną cynamonu oraz kakao. Smacznego!
Sprawdź również: