Biała rzodkiew – ostry akcent przedwiośnia

article cover
123RF/PICSEL

Biała rzodkiew – ostry akcent przedwiośnia

Choć tania i powszechnie dostępna, w Polsce wciąż jest mało popularna. Warto się nią zainteresować, bo jest z jedną z najsmaczniejszych propozycji uzupełnienia jadłospisu. Biała rzodkiew obfituje w szereg witamin, w tym C, PP oraz witaminy z grupy B. Trzeba wiedzieć, że zawartością królowej odporności - witaminy C, nokautuje tradycyjną rzodkiewkę, ma jej dwukrotnie więcej. Obfituje też w minerały, głównie potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Jest źródłem białek, węglowodanów, błonnika oraz olejków eterycznych, którym zawdzięcza intensywny zapach i wyrazisty smak.
Choć tania i powszechnie dostępna, w Polsce wciąż jest mało popularna. Warto się nią zainteresować, bo jest z jedną z najsmaczniejszych propozycji uzupełnienia jadłospisu. Biała rzodkiew obfituje w szereg witamin, w tym C, PP oraz witaminy z grupy B. Trzeba wiedzieć, że zawartością królowej odporności - witaminy C, nokautuje tradycyjną rzodkiewkę, ma jej dwukrotnie więcej. Obfituje też w minerały, głównie potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Jest źródłem białek, węglowodanów, błonnika oraz olejków eterycznych, którym zawdzięcza intensywny zapach i wyrazisty smak.123RF/PICSEL
Różne odmiany białej rzodkwi można uprawiać i spożywać niemal przez okrągły rok. Opłaca się włączyć ją do jadłospisu na stałe, z naciskiem na przedwiosenny czas. Po zimie wiele osób skarży się na spowolniony metabolizm i jelita, które nie chcą się wybudzić z zimowego snu. Biała rzodkiew stymuluje procesy trawienne i pomaga niwelować zaparcia. Ma niski indeks glikemiczny – jest polecana dla diabetyków, a z uwagi na wysoką zawartość błonnika, również dla podejmujących wyzwanie odchudzania. Wypełniając żołądek, utrwala uczucie sytości i zapobiega przejadaniu się. Sprzyja też usuwaniu złogów i zbędnych produktów przemiany materii.
Różne odmiany białej rzodkwi można uprawiać i spożywać niemal przez okrągły rok. Opłaca się włączyć ją do jadłospisu na stałe, z naciskiem na przedwiosenny czas. Po zimie wiele osób skarży się na spowolniony metabolizm i jelita, które nie chcą się wybudzić z zimowego snu. Biała rzodkiew stymuluje procesy trawienne i pomaga niwelować zaparcia. Ma niski indeks glikemiczny – jest polecana dla diabetyków, a z uwagi na wysoką zawartość błonnika, również dla podejmujących wyzwanie odchudzania. Wypełniając żołądek, utrwala uczucie sytości i zapobiega przejadaniu się. Sprzyja też usuwaniu złogów i zbędnych produktów przemiany materii. 123RF/PICSEL
Kuzynka popularnych rzodkiewek może być ich doskonałym zamiennikiem. Biała rzodkiew wciąż jest mylona z białą rzepą. Odróżnia ją ostrzejszy smak, mocniejszy aromat i zupełnie inny kształt. Jadalny korzeń rzepy jest kulisty, a rzodkwi podłużny. Jej miąższ soczysty, z wyraźnie ostrymi nutami smakowymi. Ta bomba wartości odżywczych pomoże wzmocnić zmęczony zimowymi niedoborami słońca organizm.
Kuzynka popularnych rzodkiewek może być ich doskonałym zamiennikiem. Biała rzodkiew wciąż jest mylona z białą rzepą. Odróżnia ją ostrzejszy smak, mocniejszy aromat i zupełnie inny kształt. Jadalny korzeń rzepy jest kulisty, a rzodkwi podłużny. Jej miąższ soczysty, z wyraźnie ostrymi nutami smakowymi. Ta bomba wartości odżywczych pomoże wzmocnić zmęczony zimowymi niedoborami słońca organizm. 123RF/PICSEL
Z uwagi na zawartość antocyjanów - rodzaj flawonoidów, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Jest skarbnicą potasu, dlatego powinni po nią sięgać nadciśnieniowcy. Za sprawą bogactwa witaminy C jest doskonałym wsparciem dla systemu immunologicznego – wzmacnia siły obronne organizmu do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Jej ostry i wyrazisty smak pomoże uporać się z bólem gardła i niedrożnością zatok. Rzodkiew ma silnie alkaliczny odczyn – sprzyja równowadze kwasowo-zasadowej i pomaga odświeżyć oddech.
Z uwagi na zawartość antocyjanów - rodzaj flawonoidów, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Jest skarbnicą potasu, dlatego powinni po nią sięgać nadciśnieniowcy. Za sprawą bogactwa witaminy C jest doskonałym wsparciem dla systemu immunologicznego – wzmacnia siły obronne organizmu do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Jej ostry i wyrazisty smak pomoże uporać się z bólem gardła i niedrożnością zatok. Rzodkiew ma silnie alkaliczny odczyn – sprzyja równowadze kwasowo-zasadowej i pomaga odświeżyć oddech.123RF/PICSEL
Białą rzodkiew można jeść solo, ogranicza napady wilczego głodu. Warto mieć ją pod ręką wieczorem, kiedy jest już za późno na zjedzenie kolacji, a przekąska jest konieczna, by wyciszyć głód. Warzywo jest doskonałym składnikiem sałatek i surówek. Dobrze komponuje się z marchwią, jarmużem, rukolą, orzechami włoskimi czy selerem. Warto zestawić ją, tak jak klasyczne rzodkiewki, z białym serem i szczypiorkiem. Ciekawe połączenia uzyskamy, podając rzodkiew z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Sprawdzą się winogrona, rodzynki, a także świeże i suszone śliwki. Dobrze komponuje się też z jabłkiem. Najwięcej wartości odżywczych zyskamy, zjadając surowe warzywo. Trudno nie docenić jednak walorów smakowych pieczonej czy grillowanej rzodkwi. Ewa Koza, mamsmak.com
Białą rzodkiew można jeść solo, ogranicza napady wilczego głodu. Warto mieć ją pod ręką wieczorem, kiedy jest już za późno na zjedzenie kolacji, a przekąska jest konieczna, by wyciszyć głód. Warzywo jest doskonałym składnikiem sałatek i surówek. Dobrze komponuje się z marchwią, jarmużem, rukolą, orzechami włoskimi czy selerem. Warto zestawić ją, tak jak klasyczne rzodkiewki, z białym serem i szczypiorkiem. Ciekawe połączenia uzyskamy, podając rzodkiew z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Sprawdzą się winogrona, rodzynki, a także świeże i suszone śliwki. Dobrze komponuje się też z jabłkiem. Najwięcej wartości odżywczych zyskamy, zjadając surowe warzywo. Trudno nie docenić jednak walorów smakowych pieczonej czy grillowanej rzodkwi. Ewa Koza, mamsmak.com123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?