Co jedzą modelki
Wbrew ogólnie panującej teorii modelki nie żywią się wyłącznie połówką kiwi i jogurtem 0 procent tłuszczu. Przynajmniej jeśli chodzi o modelkę Agnieszkę Maciąg.
Co więcej modelka może napisać książkę o gotowaniu, która wcale nie jest nieporozumieniem. Tak jest w przypadku książki znanej modelki Agnieszki Maciąg "Smak życia czyli uroda zaczyna się w kuchni".
"Smak życia" traktuje o gotowaniu, ale bardziej niż książką kucharską jest zapisem podróży kulinarnych w czasie i przestrzeni. Zgromadzone przepisy to pamiątki z wojaży (mniej lub bardziej egzotyczne) przywożone jak zdjęcia, ale także dania tradycyjne odkryte na nowo, przygotowane w zgodzie z panującą modą, by jedzenie było lekkie i zdrowe. Moda nie omija bowiem kuchni - potrawy, podobnie jak sukienki, mogą być modne lub nie. Książka Agnieszki Maciąg wpisuje się w modę na zdrowe i świadome odżywianie (jesteś tym, co jesz).
Autorka na własnej skórze przetestowała wiele diet cud, by dojść do przekonania, że... nie istnieje cudowna dieta a jedynie mądre odżywianie, bo organizm tak naprawdę wie, czego potrzebuje. Jedzenie nie ma być bowiem powodem stresu, ma dawać radość. Podobno brazylijskie kobiety śmieją się podczas gotowania, by w jedzeniu była radość. Jak wiadomo jedzenie może być także afrodyzjakiem, podobne, jak wspólne gotowanie, a dochodzące z kuchni zapachy mogą stanowić domową aromatrapię.
"Smak życia" to jednak nie tylko przepisy, bo w kuchni kobieta znajdzie nie tylko jedzenie ale także środki upiększające - produkty do przygotowania maseczek i odżywek, które poprawią wygląd skóry, włosów i paznokci i przede wszystkim poprawią samopoczucie. Bo uroda zaczyna się w kuchni. Autorka skrupulatnie wymienia listę witamin i mikroelementów zawartych w produktach potrzebnych do przygotowania potraw (banalna kasza gryczana okazuje się mieć ich w sobie bardzo dużo a przyrządzona na sposob proponowany przez modelkę przestaje być nudna).
"Smak życia" to także album pełen zdjęć w większości autorstwa Agnieszki Maciąg. Oglądając je ma się ochotę popędzić do kuchni i radośnie przygotować coś zdrowego do zjedzenia. Bo żeby lubić gotowanie nie trzeba być kurą domową, podobnie jak amator dobrego jedzenia nie musi być grubasem.
Anna Piątkowska