Co producenci dodają do żywności?

Zadaniem substancji dodatkowych jest m.in. przedłużenie trwałości produktu
Zadaniem substancji dodatkowych jest m.in. przedłużenie trwałości produktu123RF/PICSEL
  • przedłużenia trwałości produktów, a więc ograniczenia lub zapobiegania niekorzystnym zmianom powodowanym przez drobnoustroje, enzymy, procesy utleniania,
  • zapobiegania niekorzystnym zmianom jakościowym powodującym zmiany barwy, smaku, zapachu, konsystencji,
  • zwiększenia atrakcyjności konsumenckiej oraz ułatwienia stosowania lub wykorzystania produktu,
  • utrzymania stałej i powtarzalnej jakości produktu,
  • otrzymywania nowych produktów, np. żywności o obniżonej wartości energetycznej, obniżonej zawartości cukru, białka, glutenu itp.

Konserwanty - samo zło?

Glutaminianu sodu boimy się jak ognia. Czy słusznie?
Glutaminianu sodu boimy się jak ognia. Czy słusznie?123RF/PICSEL

Co z glutaminianem i innymi wzmacniaczami?

Co nam przyjdzie z czytania etykiet?

  • mają jak najmniej soli
  • jak najmniej cukrów
  • jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych.