Czy gorączkę należy zbijać?
Wielu z nas, gdy tylko widzi na termometrze chociażby stan podgorączkowy, od razu sięga po specyfiki z apteki, by jak najszybciej obniżyć gorączkę. Podwyższona temperatura ciała wspomaga mechanizmy obronne, ale zbyt wysoka gorączka bywa niebezpieczna. Kiedy więc należy ją obniżyć, a kiedy tego unikać?
Optymalna temperatura mierzona pod pachą powinna wynosić 36,6°C. Stan podgorączkowy mieści się w granicach 37,5–38°C, gorączka sięga do 39°C. Powyżej tej wartości mamy do czynienia z wysoką gorączką.
Stan podgorączkowy i gorączka wspomagają produkcję przeciwciał, a jednocześnie stwarzają wirusom i bakteriom gorsze warunki do rozwoju, dlatego lepiej gorączki nie obniżać.
Należy to zrobić, gdy termometr wskaże 38,5–39°C, bo taka temperatura osłabia organizm i prowadzi do powikłań (przy 41,5 °C komórki nerwowe ulegają uszkodzeniu). U dzieci, by nie doszło do drgawek, obniżamy gorączkę, gdy sięga 38,5°C.