Reklama

Dieta ma wpływ na objawy trądziku

Spożywanie dużej ilości produktów mlecznych, produktów o wysokim indeksie glikemicznym z zawartością cukru, może sprzyjać zaostrzeniu trądziku. Eksperci przekonują, że odpowiednia dieta może poprawić stan skóry osób dotkniętych tą przypadłością.

Właściwa dieta może mieć istotny wpływ na leczenie dolegliwości skórnych, jak np. trądzik. Badacze wskazują, że produkty mleczne, te o wysokim poziomie cukru i wysokim indeksie glikemicznym mogą zaostrzać objawy trądziku.

"Przypadek każdego pacjenta powinien być rozpatrywany indywidualnie. Jednak nasze badania wykazują, że dieta ma istotny wpływ na sposoby i skuteczność leczenia np. trądziku. W przypadku dolegliwości dermatologicznych ważne jest, aby dermatolodzy i dietetycy współpracowali ze sobą, ustalając skuteczną metodę walki z dermatozami na kilku poziomach" - zauważa dr Jennifer Burris z New York University.

Specjalistka dodaje, że w trakcie leczenia trądziku warto zmienić dietę, wykluczyć z niej produkty mleczne, cukier i te o wysokim indeksie glikemicznym. Wstępne badania przeprowadzone przez naukowców z Nowego Jorku, wykazały, że mają one istotny wpływ na skuteczność walki z trądzikiem, jak również mogą mieć znaczący wpływ na zaostrzenie się jego objawów.

Reklama
PAP life
Dowiedz się więcej na temat: trądzik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy