Dlaczego jestem wiecznie zmęczona?

Uczucie zmęczenia bywa oznaką odwodnienia. Pij przynajmniej sześć szklanek wody dziennie
Uczucie zmęczenia bywa oznaką odwodnienia. Pij przynajmniej sześć szklanek wody dziennie123RF/PICSEL

Anemia

Problemy z tyciem mogą być związane z zaburzeniami hormonalnymi
Problemy z tyciem mogą być związane z zaburzeniami hormonalnymi123RF/PICSEL

Niedoczynność tarczycy

Czarne produkty wysokoodżywcze

Czarna soczewica Czarna soczewica już na pierwszy rzut oka wydaje się ekskluzywna - wielu porównuje ją do kawioru. Jest cennym odżywczo produktem, który wspiera prawidłowy rozwój i odbudowywanie komórek organizmu. Powszechnie uznawana jest za najzdrowszą ze wszystkich odmian soczewicy, głównie z uwagi na wyjątkowo wysoką zawartość składników antyoksydacyjnych. Wegetarianie upodobali sobie soczewicę z uwagi na wysoką zawartość białka, jednak białko to dopiero początek jej atutów. Soczewica obfituje w błonnik, kwas foliowy, szereg witamin i składników mineralnych. Korzyści zdrowotne Soczewica jest zalecana w diecie diabetyków i osób odchudzających się – ma niską kaloryczność, wysoką zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny, dlatego wypełniając żołądek utrwala uczucie sytości nie powodując gwałtownego wyrzutu insuliny. Sprzyja normalizacji poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi. Stymuluje ruchy perystaltyczne jelit i niweluje zaparcia. Jest rekomendowana dla osób aktywnych (zarówno pracownikom fizycznym, jak i sportowcom), kobiet planującym macierzyństwo i ciężarnym, borykających się z anemią i żyjących w przewlekłym stresie. Głęboki smak czarnej soczewicy pasuje do zup, pikantnych przekąsek i kolorowych sałatek. Dla kontrastu warto podać ja na przykład z żółtą i czerwoną papryką i listkami świeżej rukoli.
Czarna soczewica Czarna soczewica już na pierwszy rzut oka wydaje się ekskluzywna - wielu porównuje ją do kawioru. Jest cennym odżywczo produktem, który wspiera prawidłowy rozwój i odbudowywanie komórek organizmu. Powszechnie uznawana jest za najzdrowszą ze wszystkich odmian soczewicy, głównie z uwagi na wyjątkowo wysoką zawartość składników antyoksydacyjnych. Wegetarianie upodobali sobie soczewicę z uwagi na wysoką zawartość białka, jednak białko to dopiero początek jej atutów. Soczewica obfituje w błonnik, kwas foliowy, szereg witamin i składników mineralnych. Korzyści zdrowotne Soczewica jest zalecana w diecie diabetyków i osób odchudzających się – ma niską kaloryczność, wysoką zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny, dlatego wypełniając żołądek utrwala uczucie sytości nie powodując gwałtownego wyrzutu insuliny. Sprzyja normalizacji poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi. Stymuluje ruchy perystaltyczne jelit i niweluje zaparcia. Jest rekomendowana dla osób aktywnych (zarówno pracownikom fizycznym, jak i sportowcom), kobiet planującym macierzyństwo i ciężarnym, borykających się z anemią i żyjących w przewlekłym stresie. Głęboki smak czarnej soczewicy pasuje do zup, pikantnych przekąsek i kolorowych sałatek. Dla kontrastu warto podać ja na przykład z żółtą i czerwoną papryką i listkami świeżej rukoli. 123RF/PICSEL
Czarny ryż Czarny ryż to dość rzadka, ale wyjątkowo zdrowa odmiana jednego z najczęściej spożywanych pokarmów świata. Jedzony regularnie łagodzi alergie oraz stany zapalne, chroni przed zmianami miażdżycowymi i zawałem serca. Ma korzystny wpływ na sylwetkę i urodę. Jest rekomendowany dla diabetyków i osób borykających się z anemią. Charakterystyczna czarna barwa tego gatunku jest wynikiem wysokiej zawartości antocyjanów, związków o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Co nie mniej ważne: czarny ryż jest po prostu bardzo smaczny i doskonale prezentuje się na talerzu.
Czarny ryż Czarny ryż to dość rzadka, ale wyjątkowo zdrowa odmiana jednego z najczęściej spożywanych pokarmów świata. Jedzony regularnie łagodzi alergie oraz stany zapalne, chroni przed zmianami miażdżycowymi i zawałem serca. Ma korzystny wpływ na sylwetkę i urodę. Jest rekomendowany dla diabetyków i osób borykających się z anemią. Charakterystyczna czarna barwa tego gatunku jest wynikiem wysokiej zawartości antocyjanów, związków o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Co nie mniej ważne: czarny ryż jest po prostu bardzo smaczny i doskonale prezentuje się na talerzu. 123RF/PICSEL
Czarnuszka Czarnuszka wspiera pracę systemu immunologicznego. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz antynowotworowe. W jej małych ziarenkach znajduje się wiele substancji o niezwykle silnych właściwościach leczniczych. Nasiona czarnuszki mogą być pomocne w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, kaszlu i zapalenia oskrzeli. Dzięki zawartości olejków eterycznych czarnuszka przyspieszy usuwanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Szczególnie teraz, gdy wzmacnianie witalności i odporności jest dla nas wszystkich kluczowe, wprowadźmy zwyczaj dodawania czarnuszki do posypywania kanapek, zróbmy z niej codzienny dodatek do sałatek, dań na bazie makaronu czy mięs. Czarnuszka jest na tyle uniwersalna w smaku, że z powodzeniem sprawdzi się także jako element dekoracyjny i odżywczy w wymyślnych deserach i musach owocowo-warzywnych. Ewa Koza, mam smak.com
Czarnuszka Czarnuszka wspiera pracę systemu immunologicznego. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz antynowotworowe. W jej małych ziarenkach znajduje się wiele substancji o niezwykle silnych właściwościach leczniczych. Nasiona czarnuszki mogą być pomocne w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, kaszlu i zapalenia oskrzeli. Dzięki zawartości olejków eterycznych czarnuszka przyspieszy usuwanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Szczególnie teraz, gdy wzmacnianie witalności i odporności jest dla nas wszystkich kluczowe, wprowadźmy zwyczaj dodawania czarnuszki do posypywania kanapek, zróbmy z niej codzienny dodatek do sałatek, dań na bazie makaronu czy mięs. Czarnuszka jest na tyle uniwersalna w smaku, że z powodzeniem sprawdzi się także jako element dekoracyjny i odżywczy w wymyślnych deserach i musach owocowo-warzywnych. Ewa Koza, mam smak.com 123RF/PICSEL

Cukrzyca lub stan przedcukrzycowy

Bezdech senny

Napar na ból gardłaInteria DIYInteria DIY
Zrób szybki test: zjedz buraczki i obserwuj barwę moczu. Jeśli się zaróżowi, twoje jelito wymaga uwagi
Zrób szybki test: zjedz buraczki i obserwuj barwę moczu. Jeśli się zaróżowi, twoje jelito wymaga uwagi123RF/PICSEL

Problemy z sercem

Chora wątroba

Zmęczenie może być też objawem problemów z jelitami
Zmęczenie może być też objawem problemów z jelitami123RF/PICSEL

Słabość z brzucha

Jedzenie jak kosmetykNewseria Lifestyle/informacja prasowa
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?