Dlaczego krwawią dziąsła
Widząc na szczoteczce krew, myślimy zwykle: „zapalenie dziąseł”. Ale objaw ten może mieć także inne przyczyny.
Na naszych zębach bytuje na co dzień całkiem pokaźna ilość bakterii. Kiedy coś zjemy, one też dostają "posiłek". Zabierają się więc do pracy: przetwarzają resztki pokarmu i budują płytkę nazębną.
Jeśli regularnie myjemy zęby, usuwamy płytkę bakteryjną, zanim zdąży stwardnieć. Jeżeli jednak zaniedbujemy ten zabieg higieniczny, z płytki rozwija się kamień. Jest twardy, więc drażni nasze dziąsła. Stanowi doskonałe schronienie dla bakterii, które powodują stany zapalne. Stąd w tkance dziąsła obrzęk, przekrwienie, bolesność, tkliwość. Jeśli nic z tym nie zrobimy, dojdzie do niszczenia tkanek wokół zęba, stopniowego "cofania się dziąsła", przez co odsłonią się szyjki zębowe. Z czasem może to doprowadzić nawet do ubytku dziąsła i kości. Dlatego każde krwawienie z dziąseł - jeśli nie jest związane z mechanicznym uszkodzeniem i nie mija np. po jednym czy dwóch dniach, skonsultujmy z dentystą, który usunie kamień nazębny.
Krwawienie z dziąseł nie zawsze ma przyczyny stomatologiczne. Może być skutkiem braku witamin, np. witaminy K. Odpowiada ona za krzepliwość krwi. Jej niedobór sprzyja przedłużaniu się krwawień i rozkrwawianiu drobnych ranek, które mogą się pojawić na dziąsłach przy silnym szczotkowaniu. Ilość witaminy K spada po antybiotykach, które zaburzają skład flory jelitowej. Rzadko jednak istnieje konieczność suplementowania tej witaminy. Zwykle wystarczy jeść więcej pokarmów, które ją zawierają - szpinaku, kapusty, awokado, ziemniaków, pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Dziąsła mogą krwawić także wtedy, gdy mamy za mało witaminy C. Witamina ta uszczelnia naczynia krwionośne. Gdy jej brakuje, stają się kruche, łatwo pękają - stąd krwawienia. Długotrwały spadek poziomu witaminy C powoduje szkorbut - chorobę, w której nie tylko krwawią dziąsła, ale nawet wypadają zęby. Wydaje się nam, że szkorbut już nam nie grozi, bo to choroba marynarzy i to z dawnych czasów. To nieprawda! Naukowcy alarmują, że łagodne przypadki szkorbutu zaczynają powracać! Wiele osób odżywia się źle, jada głównie produkty przetworzone i dania typu fast food, dosłownie "wyprane" z witamin. Jeśli i my należymy do tej grupy, może nam grozić niedobór witaminy C. Na szczęście łatwo ten błąd naprawić. Jedzmy codziennie świeże owoce i warzywa. Doskonałe źródła witaminy C to kiszona kapusta, papryka, kiwi, ziemniaki.
Uwaga, palacze! Dym tytoniowy uszkadza barierę ochronną błon śluzowych. Zwęża naczynia krwionośne, co pogarsza ukrwienie dziąseł, zaburza proces odbudowy i złuszczania nabłonka jamy ustnej. To sprawia, że słabnie obrona przed bakteriami, zaburzony zostaje proces gojenia. Nikotyna pobudza wydzielanie endorfiny, która ma działanie przeciwbólowe, dlatego u palaczy choroby przyzębia wykrywa się później. Z tego powodu osoby palące powinny regularnie poddawać się kontroli dentystycznej.