Dobroczynny składnik: Kwasy fenolowe

Choć mają tajemniczą nazwę, występują w wielu popularnych pokarmach i napojach. Znajdują się m.in. w: borówkach, jabłkach, malinach, truskawkach, czerwonej cebuli, otrębach, czarnej oraz zielonej herbacie.

Im kwaśniejszy owoc, tym więcej zdrowych kwasów fenolowych zawiera
Im kwaśniejszy owoc, tym więcej zdrowych kwasów fenolowych zawiera123RF/PICSEL

1. Zmniejszają ryzyko rozwoju miazdżycy. To jedne z najpotęzniejszych antyoksydantów. Dzięki nim tętnice nie są osłabiane przez stres oksydacyjny i na ich ściankach nie osadzają się tak łatwo złogi złego cholesterolu.

2. Chronią jelita przed uszkodzeniem. Zapobiegają zniszczeniu komórek błony śluzowej, która wyścieła przewód pokarmowy. Z tej przyczyny okazują się pomoce w zapobieganiu schorzeniom należącym do grupy tzw. nieswoistych zapaleń jelit.

3. Zapobiegają nowotworom. Nie pozwalają, by rak zaatakował jelito grube, ale także żadnego innego narządu.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?