Dobroczynny składnik: Kwasy fenolowe
Choć mają tajemniczą nazwę, występują w wielu popularnych pokarmach i napojach. Znajdują się m.in. w: borówkach, jabłkach, malinach, truskawkach, czerwonej cebuli, otrębach, czarnej oraz zielonej herbacie.
1. Zmniejszają ryzyko rozwoju miazdżycy. To jedne z najpotęzniejszych antyoksydantów. Dzięki nim tętnice nie są osłabiane przez stres oksydacyjny i na ich ściankach nie osadzają się tak łatwo złogi złego cholesterolu.
2. Chronią jelita przed uszkodzeniem. Zapobiegają zniszczeniu komórek błony śluzowej, która wyścieła przewód pokarmowy. Z tej przyczyny okazują się pomoce w zapobieganiu schorzeniom należącym do grupy tzw. nieswoistych zapaleń jelit.
3. Zapobiegają nowotworom. Nie pozwalają, by rak zaatakował jelito grube, ale także żadnego innego narządu.