Fasola adzuki. Właściwości i zastosowania
Fasola adzuki jest szczególnie popularna w Japonii, Chinach oraz Korei. Jej właściwości doceniono również w innych częściach świata, gdzie uznaniem cieszy się wśród przedstawicieli wegan i wegetarian. Spotyka się jej różne kolory, jednak najpowszechniejszą odmianami są bordowe i czerwone ziarna. Charakteryzuje się ciekawym, delikatnym smakiem oraz delikatną strukturą. Zaś najcenniejsze są zawarte w niej witaminy i substancje odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Kto powinien sięgnąć po fasolę adzuki? Jak ona wpływa na zdrowie? Sprawdźmy.
Fasola adzuki bądź azuki, jest rośliną jednoroczną pochodząca z rejonów Azji, gdzie cieszy się niesłabnącą popularnością. Tradycja jej uprawy sięga przeszło 3000 lat i często stanowiła podstawę żywienia ówczesnych mieszkańców Dalekiego Wschodu. Obecnie, jest łatwo dostępna i cieszy się uznaniem ludzi na całym świecie. Jej smak przypomina naszą rodzimą, czerwoną fasolę; różni się jedynie delikatną, orzechową i słodką nutą. Fasola adzuki jest często wykorzystywana do deserów, które można jeść bez obaw o szczupłą sylwetkę, ponieważ zawiera niewiele kalorii.
Fasola adzuki dla wegan i wegetarian
Dieta wegetariańska oraz wegańska wyklucza mięso, które jest ogromną skarbnicą białka. Aby dostarczyć organizmowi tej niezbędnej substancji, codzienne menu musi być komponowane z uwzględnieniem jego roślinnych źródeł. Dlatego w tej roli świetnie sprawdzi się fasola adzuki. Dostarcza bardzo dużo potrzebnego białka, które zapewnia odpowiednią dawkę energii oraz jest budulcem mięśni.
Fasola adzuki charakteryzuje się wysoką obecnością cennych wartości odżywczych. Można w niej znaleźć witaminy z grupy B, a także pierwiastki takie jak: żelazo, fosfor, mangan, potas, cynk oraz miedź. Sprawdzi się jako remedium na anemię, podnosi skutecznie odporność organizmu i chroni przed infekcjami, a także korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Fasola adzuki dobrze wpływa na działanie układu nerwowego, wspierając jego działanie i skutecznie zapobiega rozwojowi chorób neurologicznych.
Ochrona układu pokarmowego
Fasola adzuki jest wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia pracę całego układu pokarmowego. Dzięki niemu, żołądek oraz jelita pracują sprawniej, pozwala on łatwiej wchłaniać cenne witaminy i minerały wprost do krwiobiegu, a dodatkowo sprzyja pozbywaniu się zbędnych substancji przemiany materii. Warto wiedzieć, że błonnik zawarty nawet w niewielkiej ilości, szczelnie wypełnia ścianki żołądka i jelit, hamując uczucie głodu na długi czas.
Fasola adzuki zawiera w sobie bardzo silne związki, które niwelują wolne rodniki. Antyoksydanty są obecne w silnym stężeniu, dlatego szybko rozprawiają się z toksynami zawartymi w organizmie, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, takim jak nowotwory, choroby metaboliczne oraz neurologiczne (np. alzheimer). Przeciwutleniacze odgrywają kluczową rolę w zachowaniu sprawnej kondycji ciała, ponieważ skutecznie zapobiegają jego starzeniu. Fasola adzuki może być również świetnym środkiem, który pomoże pozbyć się niedoskonałości skóry. Wystarczy ziarna ugotować, zmiksować i nałożyć na twarz jak maseczkę.
Fasola adzuki a kulinaria
Fasola adzuki jest popularnym produktem żywnościowym w wielu krajach Azji. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane: wystarczy suche ziarna zalać wodą i moczyć je w garnku przez noc. Następnie całość zagotować do miękkości i podawać jako dodatek do dania głównego. Fasola ma słodki posmak, dlatego nie jest wymagane jej solenie, chyba że komuś nie jest obca sztuka komponowania nowych doznań smakowych.