Gdy serce słabnie
Może tak się dziać z powodu niewydolności połączonej z dusznością, a także zmęczenia tego organu wskutek podeszłego wieku.
Jednym ze środków zalecanych w takiej sytuacji przez św. Hildegardę, uczoną XII-wieczną benedyktynkę jest zupa z grysikiem orkiszowym i dodatkiem 1 do 3 szczypt sproszkowanego korzenia goryczki. Taką zupę można spożywać 1-3 razy w tygodniu. Inny środek to powidła z galgantem.
Składniki: 6 g sproszkodowanego korzenia galgantu, 12 g sproszkowanego majeranku, 12 g sproszkowanych nasion selera, 4 g białego pieprzu, 400 g odszumowanego miodu. Szklankę z miodem wstawić do wody, wodę zagotować. Mieszać miód, zbierając tworzącą się pianę (to resztki pyłku kwiatowego i wosku). Składniki roślinne dodać do miodu, powoli podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania konsystencji musu. Zażywać przez kilka tygodni (a nawet miesięcy) 3 razy dziennie po 1 łyżeczce wymieszanej z kieliszkiem wina pietruszkowego.
Przepis na to wino: posiekać 10 łodyg pietruszki, gotować 5 minut z 1 l dobrego wina gronowego i 2 łyżkami octu winnego, dodać 3 łyżki miodu i pogotować jeszcze przez 5 minut. Przecedzić. Przechowywać w butelce.