Reklama

Reklama

Groźny stan przedcukrzycowy

Ma go ok. 5 mln Polaków. Sam w sobie nie jest chorobą. Jednak to nie oznacza, że stan przedcukrzycowy można bagatelizować. To ostatni sygnał alarmowy, by zmienić nawyki żywieniowe i styl życia. Jest odwracalny - da się go opanować i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Jak to zrobić?

Sprawdzaj stężenie glukozy we krwi

Jeśli wynik jest wyższy niż 99 mg/dl, badanie należy powtórzyć. O stanie przedcukrzycowym mówi się, gdy po dwukrotnym teście stężenie glukozy utrzymuje się w granicach 100-125 mg/dl. Określa się go również jako nieprawidłową glikemię. Dodatkowo wykonuje się test obciążenia glukozą, który potwierdza nietolerancję.

Nasza rada: wynik będzie wiarygodny, jeśli krew zostanie pobrana co najmniej w odstępie 8 godzin od ostatniego posiłku. Nie jedz i nie pij niczego poza wodą późnym wieczorem w przeddzień badań.

Poznaj czynniki ryzyka

Niektórzy są bardziej zagrożeni pojawieniem się stanu przedcukrzycowego. Należysz do tej grupy, gdy masz nadwagę lub otyłość, nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu, choroby sercowo-naczyniowe lub problemy hormonalne. Jeżeli do tego w młodości przeszłaś cukrzycę ciążową lub urodziłaś dziecko cięższe niż 4 kilogramy, niebezpieczeństwo rośnie.

Reklama

Nasza rada: występuje u ciebie kilka z tych czynników? Zapytaj lekarza, co zmienić w stylu życia, by zmniejszyć zagrożenie rozwojem cukrzycy. Przestrzegaj tych zaleceń, a efekty zobaczysz już za kilka miesięcy.

Ruszaj się!

Stan przedcukrzycowy jest konsekwencją głównie niezdrowego trybu życia. Codzienna aktywność fizyczna sprawia, że poziom cukru we krwi stopniowo sam będzie się normalizować. Przy okazji schudniesz, a zrzucenie nadmiaru kilogramów to ważny krok do opanowania problemu.

Nasza rada: jeśli nie lubisz gimnastyki albo pływania, możesz spacerować. Codziennie powinnaś wykonać 10 tys. kroków. Policzy je małe urządzenie - krokomierz lub prosta aplikacja na telefon.

Zmodyfikuj swój jadłospis

Przestrzegaj zasady: jak najmniej cukrów prostych i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Zrezygnuj z białego pieczywa, makaronów, ciast, słodyczy, alkoholu. Mięso zastąp rybami. Wybieraj produkty z dużą zawartością błonnika - ochroni cię on przed gwałtownymi spadkami glukozy.

Nasza rada: jadaj mniejsze porcje 4-5 razy dziennie. Długie przerwy między posiłkami ani objadanie się, gdy już jesteś bardzo głodna, nie sprzyjają unormowaniu poziomu cukru w organizmie.

Wybieraj świadomie, co jesz

Kieruj się indeksem glikemicznym

To bardzo ważna cecha produktów żywnościowych zawierających węglowodany. Im wyższy ich IG, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Przyjmuje się, że wartości poniżej 50 to niski indeks glikemiczny, między 55 a 70 - średni, a wysoki  to ten większy niż 70.

Uważaj nie tylko na słodycze

Wysoki IG mają też produkty niesłodkie, lecz zawierające węglowodany złożone, np. białe pieczywo, pieczone ziemniaki, chipsy, piwo.

Lepiej na surowo

Obróbka termiczna, czyli gotowanie i pieczenie, zwykle powoduje zmianę indeksu glikemicznego produktu na wyższy. Kiedy przygotowujesz posiłek, w miarę możliwości wybieraj warzywa w formie surowej - są najzdrowsze.

Zobacz również:

***

Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych.

JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka

Przeczytaj historię Hani: Bez terapii genowej Hania nie ma szans. Pomóż dokończyć zbiórkę

Dobry Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: cukrzyca

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje