Jak zrobić herbatę ze znamion (wąsów) kukurydzy?
Kukurydza posiada wiele cennych właściwości. Jest bogatym źródłem witamin A, C oraz potasu, cynku i żelaza. Nie tylko kukurydza posiada zdrowotne cechy, ale również jej wąsy zwane „znamionami kukurydzy”. Odkryto w nich właściwości moczopędne, poprawiające pracę pęcherza moczowego. Stosuje się je również w dietach wspomagających odchudzanie. Dowiedz się jak, wykorzystać wąsy kukurydzy.
Znamiona kukurydzy lub inaczej wąsy są bogate w potas. Wąsy posiadają przyjemny słodkawy smak. Można z nich sporządzić wartościową i orzeźwiającą herbatę na upalne dni.
Następnym razem, gdy zerwiesz kukurydzę nie wyrzucaj jedwabnych wąsów. Zachowaj je do suszenia lub zaparzenia herbaty.
Do przygotowania herbaty potrzebujesz:
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki świeżych lub suszonych wąsów kukurydzy
Wlej wodę i włóż wąsy kukurydzy do garnka. Przykryj pokrywką. Gdy woda będzie bliska zagotowania, zmniejsz ogień i duś kukurydzę przez 10 minut. Wyłącz ogień i zostaw do zaparzenia przez następną godzinę. Nim zakosztujesz herbaty, odcedź wąsy przez sitko.
Na letnie dni przygotuj herbatę, do której potrzebujesz:
- 4 szklanki wody
- 4 łyżki świeżo posiekanych wąsów kukurydzy
Wąsy kukurydzy przełóż do słoja i zalej wodą. Wystaw słój na pół dnia na słońce. Następnie odcedź wąsy, a wodę przelej do dzbanka. Dodaj miodu i cytryny do smaku. Herbatę podawaj schłodzoną.